Читај ми!

У "second hand" радњама купују професори, адвокати - предрасуда да су купци сиромашни давно је превазиђена

Глобано гледано, гардеоба никада није била јефтинија. Што је с једне стране добро, јер је приступачна и онима који немају много новца, али са еколошке стране, то је права катастрофа. Гомиле и гомиле једва ношених одевних предмета који се тешко распадају и рециклирају преплављују депоније широм света. Да ли је решење у second hand радњама?

Када су се отвориле прве продавнице половне гардеробе, било је срамота ући у њих. Данас их има на сваком кораку, а људи се више не стиде да овде купују. Кажу, овде проналазе квалитетну, атрактивну и маркирану гардеробу.

„Купујем због тога што овде могу да нађем гардеробу која није иста по читавом булевару. Значи ту могу да се нађу ствари које не могу да се нађу на булевару, пошто је малтене све исто, а овде налазим лепе комаде и по повољним ценама", каже Рада Џуџелић.

Мирољуб Буквић указује да је роба у овим радњама много разноврснија, него у тржним центрима.

„Имате два модела и величине. А овде имате разних модела, разних величина и то је главни разлог доласка у овакве радње", указује Буквић.

Власници тврде да код њих купују сви, од професора, преко адвоката до домаћица.

„Роба је сва из увоза, из Западне Европе, највише из Италије, Швајцарске, Холандије. Постоје фирме које се баве сортирањем робе, ми откупљујемо од њих, увозимо овде и то је то. Узимамо само крем и екстра класу, то је наквалитетнија роба", каже Марко Јовановић, власник продавнице половне гардеробе.

Само у Булевару краља Александра оваквих радњи има двадесетак. Мирјана Јокић и Богица Зекић стални су купци половне гардеробе.

„Све ми треба, женској особи, поготво баби, све треба, што млади носе. Иако није за мене, ја купим. Панталоне, тунике, бермудице, јакне...", каже Мирјана.

Богица Зекић наводи да у радњама половне гардеробе нађе много лепих комада гардеробе.

„Од свечанијих до спортских. Морам да будем искрена и да признам у почетку кад су се тек појавиле сма јако скептична и сумњичава, нисам ни погледала. Кад сам пробила тај лед или зид, предсрасуда моји, онда сам почела", каже Зекићева.

Анастасија Крунић, радница у продавници половне гардеробе да им нова колекција долази два пута недељно.

„Наше сталне муштерије то знају. У 8.30 они чекају испред да ми откључамо, да они то први прегледају и да прелистају, имамо стварно доста сталних муштерија", каже Крунићева.

У продавницама половне гардеробе можете пронаћи гардеробу другачијег кроја и стила, по којој ћете се разликовати од осталих. Предрасуда да овде купују сиромашни давно је превазиђена.

Не зна се тачно колико је оваквих продавница у Београду, али из Агенције за привредне регистре кажу да је тренутно регистровано 30 привредних друштава и 177 предузетника који имају као претежну делатност - трговина на мало половном робом у продавницама.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару