Читај ми!

Има га у жвакама и сладоледу – адитив Е-171 под знаком питања

Европска комисија предлаже да се забрани употреба титанијум диоксида као адитива за храну, који можемо наћи у жвакаћим гумама, сладоледу и сосовима под ознаком Е-171.

Иако не представља непосредни ризик по здравље, Аагенција за сигурност хране сматра адитив Е-171 „несигурним", а Европска комисија ће предложити државама чланицама да га забране у производњи хране.

То је супстанца која се користи у жвакаћим гумама, сладоледу, млечним производима, сосoвима, чорбама, и кондиторским производима, а која је у Француској већ забрањена 2020.

Предлог je изнет неколико сати након што је Европска Агенција ЕФСА ажурирала процену безбедности овог адитива, који се према саветодавном телу више не може сматрати безбедним.

У сваком случају, Комисија наглашава да ЕФСА није утврдила никакве „преозбиљне" здравствене проблеме због конзумирања наведене супстанце, па ће се о предлогу расправљати „у наредним недељама".

Нутриционисти позивају да се не паничи, јер не постоји непосредни ризик по здравље ако се конзумира производ са овим адитивом.

Комисија је затражила од Агенције да поново процени титанијум диоксид у марту 2020. године.

Саветодавно тело учинило је тај корак, узимајући у обзир хиљаде објављених студија.

Те анализе прикупљају нове податке и научна испитивања о наночестицама садржаним у овом адитиву, дозвољеном за употребу у Европи од 2009. године.

„Закључили смо да се титанијум диоксид више не може сматрати сигурним као адитив за храну. Кључни елемент у постизању овог закључка је да генотоксичност након конзумације честица титанијум диоксида не може бити искључена. После конзумирања, апсорпција честица овог адитива је мала, али се оне могу акумулирати у телу“, навео је Магед Хунес, председник  Техничке комисије за адитиве и ароме у храни при ЕФСА.

Генотоксичност се односи на способност хемикалије да оштети ДНК, генетски материјал ћелија.

Будући да то може довести до канцерогених ефеката, неопходно је проценити могући генотоксични ефекат супстанце како би се утврдила њена безбедност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару