Читај ми!

Телеграм се гаси. Стоп.

Немачка пошта укида могућност слања телеграма. Потражња за сервисом старим више од 175 година је опала. Модерна и јефтинија средства комуникације су телеграме учинила сувишним.

У бројним старим филмовима они су били главни глумци. Телеграми су доносили добре вести, најављивали катастрофе, преносили љубавне поруке, најављивали коначне раскиде, преко телеграма је објављен крај Првог светског рата.

Стизали су углавном неочекивано. Поштански службеник је могао да се појави пред кућним вратима у свако доба.

Телеграме су достављани по експресном поступку. Не са осталом поштом. И сада је све то готово. Телеграм у Немачкој се гаси са последњим даном 2022. године.

У временима у којима доминирају „паметни телефони", разне апликације за размену порука или друштвене мреже, више нема места за телеграме. Немачка пошта је још пре двадесетак година укинула могућност слања телеграма у иностранство. А сада га укида и на територији Савезне Републике.

Техничка револуција

Први телеграм у свету је послао Американац Семјуел Морзе пре нешто више од 175 година. Било је то 24. маја 1844. По први пут је некоме пошло за руком да текстуалну поруку путем телеграфске везе пошаље на друго место. Морзеова порука је путовала од Вашингтона до Балтимора. И изазвала техничку револуцију.

Телеграм је био веома популаран и у Немачкој. Људи би навратили у поштанску филијалу или би преко телефона диктирали службеницима важну поруку, која би се онда у облику писма достављала људима који нису поседовали телефонски прикључак.

С обзиром на то да се цена услуге одређивала према броју знакова, поруке су биле углавном јако кратке, писане посебним „телеграмским" стилом, а уместо тачке се након сваке реченице користио чувени +++стоп+++.

„Ако баш хоћете, телеграм је аналогни претеча месинџер-апликација", каже Александер Еденхофер, портпарол Немачке поште.

С временом је телефон потиснуо телеграм, али и даље је тај начин комуникације играо важну улогу у животу људи, поготово када се радило о неким важним догађајима.

У 1978. години пошта у Немачкој испоручила је 13 милиона телеграма. Са доласком интернета и мобилних телефона, број послатих телеграма је знатно опао.

Немачка пошта је најпре укинула могућност слања телеграма у иностранство, а с временом је престала и да објављује податке о броју корисника.

Скупа услуга

Услуга је традиционално скупа. Порука са максимално 160 знакова (што је мање од броја знакова који стану у један твит) на порталу Немачке поште кошта 12,57 евра. То је такозвани „мини-телеграм". Постоји и „макси-телеграм", са максималних 480 знакова - он кошта 17,89 евра.

Могуће је и слање дужих порука, уз плаћање одговарајуће накнаде. Али само још неколико сати. Јер телеграм се гаси. Стоп.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару