Читај ми!

Боингова свемирска летелица „Старлајнер“ слетео на Земљу, али без астронаута

Боингова летелица завршила је своје путовање и безбедно спустила на Земљу, али астронаути које је требало да носи остају на Међународној свемирској станици.

Боингова свемирска летелица „Старлајнер“ слетео на Земљу, али без астронаута Боингова свемирска летелица „Старлајнер“ слетео на Земљу, али без астронаута

Празна летелица је путовала у аутономном режиму након што се откачила од орбиталне лабораторије.

Капсула, која је имала техничке проблеме одмах након лансирања по процени стручњака била је превише ризична да би астронауте довела кући.

Уместо тога, двоје астронаута ће се вратити у „Спејс Иксовом“ Кру драгону, али не пре фебруара – тако да ће се њихов планирани осмодневни боравак на Међународној свемирској станици претворити у осмомесечни.

Након повратка „Старлајнера“, портпарол Насе рекао је да је задовољан успешним слетањем, али да би радије волео да је све прошло како је првобитно планирано.

Лет назад је трајао шест сати. Након што је поново ушла у Земљину атмосферу, капсула је отворила падобране како би успорила падање ка свемирској луци Вајт Сендс у Новом Мексику у 23.01 по локалном времену (05:01 ГМТ).

НАСА је раније саопштила да су астронаути Буч и Суни били расположени и да су у редовном контакту са својим породицама.

Стив Стич, Насин програмски менаџер за комерцијалне летове, рекао је да су обоје посвећени свом послу. „Схватају колико је сада важно да издрже и... безбедно врате капсулу.“

Ово је био први пробни лет за Боингов свемирски брод „Старлајнер“ са астронаутима у њему. Али убрзо након што је 5. јуна лансиран са Кејп Канаверала на Флориди, почели су проблеми.

Из једног од потисника је почео да цури хелијум, а неколико осталих није радило како треба.

Инжењери у Боингу и Наси провели су месеце покушавајући да распетљају ова техничка питања, али је крајем августа америчка свемирска агенција одлучила да „Старлајнер“ није довољно сигуран да врати астронауте кући.

У брифингу за новинаре након слетања, Стив Стич је рекао: „Из људске перспективе, сви смо срећни због успешног слетања, али постоји део нас – сви ми – који би волели да је било онако како је планирано.“

„Планирали смо да мисија слети са Бучом и Суни на броду."

Додао је да је „очигледно да има још доста посла" и да ће бити потребно „мало времена" да се утврди шта ће бити следеће.

На конференцији за новинаре појавили су се само званичници Насе. Два представника Боинга који су најављени, нису били присутни.

Када су га питали о њиховом одсуству, званичник Насе, Џоел Монталбано, рекао је да је Боинг одлучио да „препусти Наси" да представља мисију.

Стич је раније признао да је било „напетости“ између Боинга и Насе док се одлучивалода се астронаути не врате кући на „Старлајнеру“.

Пошто је предвиђено да се астронаути врате летелицом конкурентске компаније „Спејс Икс“ то је довело до значајног одлагања јер је потребно додатно време да се лансира следећа летелица.

Полетање је заказано за крај септембра и требало је да повезе четири астронаута на Међународну свемирску станицу, али ће кренути само двојица, како би се оставило места да се Буч и Суни врате на Земљу на крају планираног боравка следећег фебруара.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару