Читај ми!

ДигиВизија – одржана прва обука младих медијских порофесионалаца из јавних сервиса

Алатке вештачке интелигенције све више се користе у редовном послу. Уочена је потреба да се неопходно знање брже шири и усваја. Из тог разлога, одржана је прва обука младих из јавних сервиса Турске, Мађарске, Аустрије, Србије и са Малте, партнера у оквиру пројекта Еразмус плуса „Дигивизија – дигитални медији и апликације за младе“. (9 – 13. јула). РТС је био домаћин тог значајног скупа.

Четрдесет седам полазника – новинари, архивари, продуценти, уредници дигиталних садржаја и друштвених мрежа, еј-ај стратези изучавали су основе примене вештачке интелигенције у медијима, али и како да то знање шире.

Теме су биле употреба алата за унапређење визуелних садржаја, начини коришћења ChatGPT-а у новинарству, као и видови максимизирања потенцијала употребе архивског аудио-визуелног материјала.

„Велику количина архивске грађе није могуће рестаурирати и дигитализовати без употребе алата које нуди вештачка интелигенција. Ниво обуке је веома висок јер је и ниво Еразмус плус пројеката висок. Зато смо и изабрали да учествујемо у овом пројекту и у овој обуци кроз коју сазнајемо најновије информације у вези са вештачком интелигенцијом“, наводи Липот Репашки, МТВА, шеф Националног архива.

„Ми већ користимо неке алатке ВИ које нам олакшавају посао, а садржаје које креирамо чине бољим. Многе ствари смо научили од колега из других земаља. Верујем да бисмо могли да сарађујемо у будућности“, каже Ешра Акаја, ТРТ, специјалиста за друштвене мреже и ВИ стратег.

„Ми у овом тренутку не користимо вештачку интелигенцију на националној телевизији Малте. Али, после овог искуства и високо професионалних лекција које смо овде имали, верујем да ће наша кућа имплементирати ВИ у телевизију, али и на радио и сајт“, напомиње Адриан Спајтери, ПБС, новинар и продуцент.

Обуку међународног стандарда водили су Фредерик Франц и Марк Иган, предавачи са академије Европске радиодифузне уније.

„Оно што је сјајно у овој обуци је што имамо не само различите националности, већ и младе са различитим предзнањем. Учесници су веома мотивисани. Они знају да ће вештачка интелигенција бити вишегодишњи део њихове каријере“, наглашава Марк Иган, ЕБУ Академија.
Вештачку интелигенцију чини се, дочекујемо са извесним подозрењем.

„У основи увођења сваке нове технологије, без обзира да ли вам се допада или не, је да се то дешава. Једна могућност је, држећи се личне етике и ставова, да пригрлимо нову технологију. Друга могућност је да се у то не укључимо, што баш и није добра стратегија“, сматра Иган.

У оквиру пројекта Еразмус плуса „Дигивизија - дигитални медији и апликације за младе“ биће одржане обуке и у Мађарској и на Малти о томе како да се употребом вештачке интелигенције послови у медијима ураде брже, ефикасније, боље.

петак, 19. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару