Добитница престижне јапанске књижевне награде потврдила да јој је ChatGPT помогао у писању

Након што је јапанска ауторка Рие Кудан освојила једну од најпрестижнијих књижевних награда у земљи, признала је да је добила помоћ из необичног извора – ChatGPT-ја.

„Планирам да и даље користим вештачку интелигенцију у писању својих романа, све док ми дозвољава да се моја креативност у потпуности искаже“, рекла је тридесеттрогодишња добитница награде Акутагава за најбоље дело белетристике од новог писца који обећава.

 Ауторка је затим потврдила на конференцији за новинаре да је око пет одсто њене књиге The Tokyo Tower of Sympathy – коју су чланови одбора хвалили као „практично беспрекорну“ – од речи до речи произвела вештачка интелигенција.

Роман говори о архитекти који је добио задатак да изгради затвор за рехабилитацију тешких криминалца и то помоћу вештачке интелигенције.

Куданова каже да би у свом животу консултовала ChatGPT о проблемима које никоме другом не би могла да повери. „Када од вештачке интелигенције нисам добила одговор који сам очекивала“, каже књижевница, „понекад сам изражавала своја осећања кроз реплике главног лика.“

Ауторка није први књижевник који је изазвао контроверзе због коришћења вештачке интелигенције, у време када многи креативци осећају да ова технологија угрожава њихов рад.

Прошле године, берлински фотограф Борис Елдагсен повукао се са Сонијевог такмичења за најбољу фотографију (Sony World Photography Awards), пошто је признао да је његов победнички рад у категорији креативних фотографија креиран коришћењем вештачке интелигенције.

У међувремену, бројни аутори су се придружили групној тужби против ОпенАИ-а, компаније која стоји иза ChatGPT-ја, прошле године, рекавши да је користила рад заштићен ауторским правима за обуку свој језичког система.

Више од 10.000 аутора, укључујући Џејмса Патерсона, Роксан Геј и Маргарет Атвуд, потписало је отворено писмо позивајући лидере индустрије вештачке интелигенције да добију сагласност од аутора када користе њихов рад за обуку великих језичких модела – и да им то коришћење правично надокнаде.

Писац и члан комисије за награду Кеиширо Хирано у објави на друштвеној мрежи Икс (некадашњи Твитер) наводи да жири који је доделио књижевну награду не види проблем у томе што је Куданова користила вештачку интелигенцију.

„Изгледа да је награђени роман Рие Кудан написан коришћењем генеративне вештачке интелигенције погрешно схваћен... Ако прочитате књигу, видећете да је генеративна вештачка интелигенција поменута у делу. Биће проблема са таквом употребом у будућности, али то није случај са романом Tokyo Sympathy Tower.“

Али док су неки на друштвеним медијима изразили интересовање за креативну употребу вештачке интелигенције Рие Кудан, и рекли да су сада више заинтересовани за њен рад, други су то назвали „непоштовањем“ према другим ауторима који су писали без помоћи технологије.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво