Читај ми!

Аутор Игре престола тужи Опен Еј-Ај, власника ChatGPT-а

Амерички аутори Џорџ Р. Р. Мартин, познат по серији романа епске фантастике „Песма леда и ватре“, коју је ХБО адаптирао у серију „Игра престола“, и писац Џон Гришам туже „Опен Еј-Ај“, власника ChatGPT-а, због тврдњи да су њихова ауторска права прекршена како би се обучио њихов језички модел вештачке интелигенције.

Аутор Игре престола тужи Опен Еј-Ај, власника ChatGPT-а Аутор Игре престола тужи Опен Еј-Ај, власника ChatGPT-а

ChatGPT и други велики језички модели вештачке интелигенције (large language models- LLMs) „уче“ анализирајући огромну количину података који се најчешће добијају са интернета.

У тужби се тврди да су књиге аутора коришћене без њихове дозволе како би се ChatGPT учинио „паметнијим“.

Из компаније „Опен Еј-Ај“ саопштавају да поштују права аутора и да верују да „ће и они имати користи од технологије ВИ“.

Други истакнути аутори који су се прикључили тужби су и Џонатан Франзен, Џоди Пиколт и Џорџ Сондерс.

Случај је федералном суду на Менхетну у Њујорку поднело Удружење аутора, правни заступник именованих аутора.

Према поднеску, оптужују „Опен Еј-Ај“ за „систематску крађу огромних размера“.

Тужба следи сличан правни поступак који је покренула комичарка Сара Силверман у јулу, као и отворено писмо које су истог месеца потписали аутори Маргарет Атвуд и Филип Пулман у којем су позвале компаније који праве моделе вештачке интелигенције да им надокнаде коришћење њиховог дела.

Портпарол „Опен Еј-Аја“ је рекао: „Водимо продуктивне разговоре са бројним ауторима широм света, укључујући Удружење аутора, и настојимо да развијемо поверење и отклонимо њихову забринутост у вези са вештачком интелигенцијом.“

„Оптимисти смо и надамо се да ћемо наставити да проналазимо узајамно корисне облике сарадње.“

Вештачка интелигенција „заузима место људи“

У предмету се тврди да је велики језички модел узимао податке из књига заштићених ауторским правима без дозволе аутора.

Тужба такође указује и на ширу забринутост у медијској индустрији – да ова врста технологије „измешта садржаје чији су аутори људи".

Патрик Гулд, доцент на Правном факултету Универзитета Сити, рекао је за Би-Би-Си њуз да, иако саосећа са ауторима који стоје иза тужбе, верује да је мало вероватно да ће успети. Напомиње да ће пре свега морати да да докажу да је ChatGPT копирао и дуплирао њихов рад.

„Они заправо нису забринути за ауторска права, оно што их брине је да је вештачка интелигенција убица посла“, рекао је он, поредећи забринутост са оном због које сценаристи тренутно протестују у Холивуду.

„Када говоримо о аутоматизацији вештачке интелигенције и замени људског рада, то једноставно није нешто што би ауторска права требало да исправе.“

„Оно што треба да урадимо је да идемо у парламент и Конгрес и разговарамо о томе како ће вештачка интелигенција заменити креативне уметности и шта треба да урадимо у вези с тим у будућности“, сматра Гулд.

Случај је последњи у дугом низу притужби против програма такозване генеративне вештачке интелигенције – то јест, вештачке интелигенције која може да креира садржај на основу текстуалних упита.

Ниједна од ових тужби још није решена.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару