Наса померила „Артемис“ мисије: Не враћамо се на Месец пре 2026. године

„Артемис 2“ мисија померена је са новембра 2024. на септембар 2025. године, док је мисија „Артемис 3“, која је требало да спусти људе на Месец први пут после 1972. године, одложена за септембар 2026. године.

Челници Насе су на конференцији за новинаре саопштили да су из безбедносних разлога померили две планиране мисије које за циљ имају повратак човека на Месец.

„Безбедност је наш главни приоритет и желимо да дамо тимовима у мисији 'Артемис' више времена да се позабаве изазовима са развојем нове опреме и увежбавањем и припремањем за све сценарије. Због тога прилагођавамо наш распоред, тако да је 'Артемис 2' заказана за септембар 2025, а 'Артемис 3' за септембар 2026. године“, истакао је Насин главни администратор Бил Нелсон.

Такође је додао да мисија „Артемис 4“ није померена и да је планирана за септембар 2028. године.

Помоћник администратора за програм „Месец ка Марсу“ Амит Кшатрија набројао је велики број нових система и технологија које Наса и даље тестира и развија уочи мисије „Артемис 2“. То укључује и нова постројења у свемирског центру „Кенеди“ способна за рапидно пуњење горива, укрцавање и искравање посаде, нови систем за прекид мисије, као и систем за одржавање живота.

Кшатрија је објаснио и да проблеми са топлотним штитом, које је Насина капсула „Орајон“ искусила током мисије „Артемис 1“, и даље изазивају велики бригу. Топлотни штит је довољно заштитио капсулу током њеног кружења око Месеца и враћања на Земљу, али је претрпео прилична оштећења.

Осим тога, неки делови хардвера у систему за одржавање живота мораће да буду замењени у летелици „Орајон“ због проблема током тестирања.

Највећи изазов за Насу је свакако спуштање на Месец, а њу треба да обезбеди компанија „Спејс Икс“ у виду посебне верзије летелице „Старшип“, која се тренутно тестира у Тексасу.

Идеја је да се астронаути у Месечевој орбити пребаце на „Старшип“ и спусте на површину.

„Спејс Икс“ не само да мора да обезбеди функционално возило, већ и да изведе демонстративну мисију. Лансирање „Старшипа“ у околину Месеца захтеваће од компаније да изведе пуњење горива у Земљиној орбити, што је потпуно нова пракса.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво