Читај ми!

Цури гориво на првој америчкој мисији за меко слетање на Месец након пола века

Америчка фирма „Астроботик“ наводи да је свемирска летелица „Перегрин“ претрпела квар на погонском систему који ће је, уколико не буде отклоњен, спречити да слети на Месец.

Мисија „Перегрин“ полетела је са Кејп Канаверала јутрос, али је убрзо задесио низ проблема. Иако су неки успешно решени, компанија „Астроботик“ променила је циљ мисије која највероватније неће успети да слети на Месец.

Перегринје доживео „аномалију“ која га је спречавала да постигне стабилну позицију окренут ка сунцу како би могао да пуни батерије.

Упркос томе што је овај проблем отклоњен, компанија је утврдила да је узрок квар на погонском систему, а даља истрага је открила да летелици цури гориво.

Нажалост, чини се да квар узрокује критичан губитак горива. Радимо на томе да стабилизујемо ситуацију, али имајући све у виду, приоритет је прикупљање што више научних података. Разматрамо који су други алтернативни циљеви мисије могући да се изведу“, наводе из компаније „Астроботик“.

Летелица је на себи носила Насине инструменте и другу опрему од међународних партнера, а успешно је полетела на ракети „вулкан кентаур“, коју је пројектовала компанија "United Launch Alliance".

Планирано је било да „Перегрин“ слети на Месец 23. фебруара и почне да прикупља податке на површини пре будућих планираних мисија са људском посадом.

Прва је мисија која је полетела у оквиру Насине иницијативе за комерцијалне летове, по којој америчка агенција за истраживање свемира плаћа приватних компанијама да однесу научну опрему на Месец.

Перегрин“ носи на себи пет Насиних и још 15 инструмената њених партнера, којима треба да се мери нивои радијације, површински и подземни лед, магнетно поље, као и слој гаса назван егзосфера.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво