Читај ми!

Маск и Сунак: Неопходна опција искључивања робота, ВИ ће моћи да уради све

Могућност искључивања робота изузетно је важна, а један од изазова будућности, у којој ће технологија све радити уместо нас, биће питање смисла живота, истакао је Илон Маск у разговору са британским премијером Ришијем Сунаком на конференцији о вештачкој интелигенцији (ВИ) у Лондону. Милијардер је поздравио ангажовање Кине када је реч о безбедности у области вештачке интелигенција и рекао да жели да види сарадњу Велике Британије, САД и Кине.

Маск и Сунак: Неопходна опција искључивања робота,  ВИ ће моћи да уради све Маск и Сунак: Неопходна опција искључивања робота, ВИ ће моћи да уради све

Самит о питањима безбедности вештачке интелигенције окупио је, у Блечли парку у Енглеској, водеће компаније и нације како би се постигао договор о почетним корацима у управљању ризицима при примени и развоју напредних модела вештачке интелигенције.

„Ако су Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство и Кина усклађени по питању безбедности, онда ће то бити добра ствар, јер се тамо налазе они који предводе развој и примену вештачке интелигенције“, истакао је Илон Маск у разговору са Ришијем Сунаком.

Британски премијер интервјуисао је Маска – којег је Британија представила као звезду дводневног самита – на малој бини у лондонском Ланкастер Хаусу, једном од најраскошнијих простора британске владе, који се често користи за дипломатске сусрете.

Самопрокламовани технолошки штребер Риши Сунак рекао је да се осећа „привилеговано и узбуђено“ што је угостио Маска и искористио прилику да изнесе не баш суптилан инвестициони предлог када је оснивач компанија „Тесла“ и „Спејс икс“ (SpaceX) рекао да су стартапима потребна велика средства да би преузели ризик у сектору ВИ.

„Ми у великој мери имамо порески систем који то подржава“, нагласио је Сунак.

Дискусији, која је деловала као да се одржава у све популарнијој форми подкаста, присуствовала је бирана публика у којој су били успешни предузетници.

Био је то уједно и последњи догађај на дводневном Самиту за који се сматра да је огроман искорак ка употреби ВИ у добре сврхе, са посебним фокусом на разматрање потенцијалних озбиљних ризика које она може донети.

Маск и Сунак су се сагласили да мора постојати могућност физичког „искључивања“ како би се спречило да се роботи отргну контроли, подсећајући на опасности представљене у филмској франшизи Терминатор и другим научнофантастичним остварењима.

„Сви ови филмови са истим заплетом се завршавају тако што човек искључи роботе“, навео је Сунак, додајући да је значај могућности физичког искључивања једна од тема Самита.

Маск је истакао да мисли да је вештачка интелигенција „најдисруптивнија сила у историји“, нагађајући да ће технологија моћи да „уради све“, наводећи као пример да ће запошљавање какво данас познајемо постати део прошлости.

„Не знам да ли је то људима пријатно или непријатно, али та промена је и добра и лоша. Такође, један од изазова у будућности биће, како да пронађемо смисао у животу ако имате чаробног духа који може да уради све што пожелите?“, поручио је Маск.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво