Читај ми!

Најновија генерација робота представљена у Пекингу на Светској конференцији изгледа све реалистичније

Светска изложба робота 2023, која се одржава од 16. до 22. августа у Пекингу, привукла је 160 излагача из земље и иностранства који су представили 600 производа. Хуманоидни роботи намењени за пружање здравствених услуга привукли су највише пажње посетилаца.

На Конференцији, која траје од 16. до 22. августа, биће одржано више од 30 стручних форума, а на изложби се могу видети најновије технологије и производи у 10 области, укључујући медицинске услуге и пољопривреду. 

Хуманоидни роботи су на Конференцији привукли највише пажње. Све реалистичније израде сада имају и мимику сличну људској, а могу да се синхронизују са екраном и имитирају људске покрете и изразе лица.

Биомиметички роботи Лиа Баија и Дуа Фуа, бриљантних кинеских песника из династије Танг (618-907), говорили су најпознатије стихове. Излагачи су уверени да такви роботи могу бити веома примамљиви за посетиоце у културним и туристичким објектима.

Представљени су и хуманоидни роботи који могу да донесу пиће из фрижидера пратећи упутства техничара на лицу места. Они не само да разумеју говор, већ и аутономно идентификују објекте и могу да их померају.

Услужни роботи за бољи живот

У сектору услуга, роботи пратиоци у облику кућних љубимаца такође су привукли доста пажње. Сајбер пас 2 кога је представио кинески технолошки гигант „Сјаоми“ може да се преврће и изводи друге трикове као прави пас и „ужива“ док га власник чешка испод браде.
Симпатичног излгеда и веома реалистичан на додир, други робот пратилац, Мета мачка, може да прати старије особе или да пружи емоционалну подршку групама са посебним потребама.

Задивљујући број медицинских робота приказаних на изложби може да се користити у хирургији, додатној дијагностици, рехабилитацији, анализи узорака, дезинфекцији и чишћењу.

Прво на свету компактно бионичко потпуно флексибилно вештачко срце такође је изложено на сајму. Направљено од силиконске гуме која је компатибилна са људским организмом може да замени природно срце и отвара потпуно нови правац у технологији израде вештачких органа.

На изложби су представљене и могућности робота који могу да одиграју свеобухватнију улогу у бризи о старима, на пример пружају помоћ инвалидима, негу, рехабилитацију, обављају кућне послове, пружају емоционалну подршку и забављају власнике.

Индустрија производње робота бележи стабилан раст

Извештај о развоју кинеске роботске технологије и индустрије (2023) објављен на конференцији такође показује да се укупан развој кинеске роботске индустрије стално побољшава, а да су се могућности примене значајно проширили.

Кина је постала важна покретачка снага за развој сектора, а аутомобилска и електронска индустрија су и даље области са највећом применом робота, а развој хуманоидних робота цвета, наводи се у извештају.

Далеко од изложбеног простора, индустријски роботи су значајно побољшали ефикасност рада и безбедност особља посебно у погонима где су услови рада екстремни за људе. На пример, тренутно 65 одсто операција у четири производна погона компаније „Баостил“ обављају роботи.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара