Читај ми!

Тредс, треба ли нам још један Твитер

Истраживања показују да већину слободног времена проводимо у онлајн простору. Нова платформа Тредс компаније Мета је за непуних пет дана стекла преко 100 милиона корисника. Власник Твитера Илон Маск рекао је да је „конкуренција у реду, али варање није“ и запретио да ће тужити власника Марка Закерберга због оснивања нове платформе.

Компанија Мета покренула је друштвену мрежу Тредс као директног конкурента Твитеру, базираног и повезаног са системом налога Инстаграма. За пет дана постојања, регистровано је више од 100 милиона налога.

„Отворио сам налог на Тредсу одмах и први утисак је да све личи на почетак Твитера, неке 2009. године, само онако у неком мање токсичном формату него што је Твитер данас“, каже Милош Петровић, експерт дигиталног маркетинга.

Драган Варагић, онлајн стратег, консултант за е-маркетинг и онлајн медије каже да је отворио налог и почео да постује.

„Кроз ту причу једноставно сам дошао до тога, и поставља се јако озбиљно питање, управо оно које сте поставили, шта ће нам још једна ова варијанта“, упитао је Варагић.

Нова апликација доступна је у 100 земаља, али не и у Европској унији. Тредс је направио Метин Инстаграм тим ради дељења текстуалних садржаја и придруживања јавним разговорима. Објаве су лимитиране на 500 карактера и укључују линкове, фотографије и видео-записе до пет минута.

„Компанија Мета једино над Твитером и над тим текстуалним форматом до сада није имала никакву посебну мрежу, и ово је сада њима феноменална прилика да у тај простор и након свих проблема које је Елон Маск направио са Твитером улете и направе неку, потпуно нову причу да ли ће то заживети, ја сматрам да неће у Србији“, додаје Петровић.

У свету је и даље највише регистрованих корисника на Фејсбуку, готово три милијарде, према подацима портала statista.com, док је на Твитеру активно нешто више од 400 милиона корисника. Уплашени за будућност, челници Твитера, износе разне оптужбе, а у писму, упућеном шефу Мете, Марку Закербергу, навели су да намеравају да заштите своје право интелектуалне својине.

„Ако успе та прича, а може да се деси да успе, Твитер ће бити у још већем проблему него што је сада јер постоји много негативних прича око њега. Твитер до појаве овог сервиса није имао озбиљну конкуренцију, ово потенцијално јесте, озбиљна конкуренција, и да ли ће проћи или неће проћи тужба, врло је упитно, с обзиром да је амерички правни систем веома комплексан“, истиче Варагић.

Међу првим отвореним налозима били су Нетфликс, Ратови звезда, кувар Гордон Ремзи, поп звезда Шакира, али и налози Интернет портала РТС-а, бројних политичара међу којима  и председника Србије.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара