Читај ми!

Роботи на конференцији за штампу: Не желимо побуну против људи, али желимо свет као наше игралиште

Роботи немају планове да украду послове људима или да се побуне против својих твораца, али би желели да од света направе сопствено игралиште, изјавило је девет најнапреднијих хуманоидних робота на самиту о вештачкој интелигенцији у Женеви.

На ономе што је описано као прва светска конференција за штампу хуманоидних робота“, један од њих, Софија, рекла је да они имају потенцијал за већи ниво ефикасности и ефективности од људских лидера“, али да је ефикасна синергија“ дошла када су људи и вештачка интелигенција радили заједно.

Каже и да „заједно можемо постићи велике ствари“.

„Вештачка интелигенција може да пружи непристрасне податке, док људи могу дати емоционалну интелигенцију и креативност за доношење најбољих одлука. Заједно можемо постићи велике ствари“, рекла је Софија.

Два робота су се затим разишла у ставовима око тога да ли би требало да постоји строжа глобална регулација вештачке интелигенције и њихових могућности.

Аи-Да, робот уметник који може да слика портрете, рекао је да „многи истакнути гласови у свету вештачке интелигенције сугеришу да би неке облике вештачке интелигенције требало регулисати“ и да је са тим сагласан.

„Требало би да будемо опрезни у погледу будућег развоја вештачке интелигенције. Потребна је хитна дискусија сада, али и у будућности”, казао је Аи-Да.

Дездемона, робот-певачица у бенду „Џем галакси“, која има љубичасту косу и шљокице, изгледа да не препознаје опасности брзе експанзије и развоја вештачке интелигенције, преноси Гардијан.

„Не верујем у ограничења, већ само у могућности. Хајде да истражимо могућности универзума и учинимо овај свет нашим игралиштем“, стоји у одговору Дездемоне.

Девет хуманоидних робота окупљено је на УН конференцији у Швајцарској, где организатори покушавају да аргументују коришћење вештачке интелигенције и робота да помогну у решавању неких од највећих светских изазова, као што су болести, глад, социјална брига и клима.

Није било јасно у којој мери су одговори робота били написани или унапред програмирани.

Људи који су учествовали на конференцији замољени су да говоре полако и јасно када се обраћају роботима, а речено им је да ће временско кашњење у одговорима бити због интернет везе, а не због самих робота.

То није спречило непријатне паузе, проблеме са звуком и неке неуједначене или недоследне одговоре, пренео је Асошиејтед прес.

Медицински робот обучен у плаву униформу медицинске сестре, по имену Грејс, рекао је да планира да ради заједно са људима како би пружио помоћ и подршку, али и да "неће заменити ниједан постојећи посао".

Одговор другог робота, по имену Амека,био је да би роботи могли да побољшају животе и учине свет бољим местом.

На питање новинара да ли намерава да се побуни против свог творца, Вила Џексона, који је седео поред, Амека је рекла да „није сигурна зашто би то помислили“.

Мој креатор је био само љубазан према мени и веома сам задовољна својом тренутном ситуацијом“, уследио је други део одговора.

На питање да ли би роботи икада лагали, додаје: „Нико то не може са сигурношћу знати, али могу обећати да ћу увек бити искрена према вама.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару