Читај ми!

Илон Маск задовољан пробним летом „Старшипа“ иако је експлодирао после четири минута

Компанија Илона Маска „Спејс екс“ после дводневног одлагања успешно је лансирала свој свемирски брод „Старшип“, летелицу следеће генерације за пут у свемир. Пробни лет без посаде се завршио неколико минута касније када је брод експлодирао на небу. Маск је честитао свом тиму на „узбудљивом“ тестирању.

Двостепени ракетни брод, виши од Кипа слободе, полетео је из свемирске луке компаније Старбејс“ у Тексасу на, како се тим „Спејс екса“ надао, лет у трајању од 90 минута, али је доспео само до Земљине орбите.

На сајту компаније је уживо преношено полетање. Међутим, после мање од четири минута након полетања, вишестепени „Звездани брод“ (Starship) није успео да се одвоји како је предвиђено од „Супер хеви“ ракетног мотора, а комбиновано возило се изненада преврнуло у ваздуху, пре него што је експлодирало.

Свемирски брод је достигао вршну висину од скоро 32
километра пре свог ватреног распада. Без обзира на то, званичници „Спејс екса“ на свом званичном веб-сајту су ово прогласили за успешан пробни лет.

Главни инжењер, Џон Инспрукер, који је био један од коментатора видео-преноса, рекао је да ће пробни лет пружити обиље важних података који ће компанији отворити пут да настави са додатним тестовима.



М
аск, оснивач и извршни директор „Спејс екса“ огласио се објавом на Твитеру и најавио следеће тестирање „за неколико месеци“.

„Честитамо @
SpaceX тиму на узбудљивом пробном лансирању Старшипа! Научили смо много за следеће пробно лансирање за неколико месеци“, написао је Маск.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара