Читај ми!

„Мета” упозорава да се шпијунски софтвер и даље користи за таргетирање на друштвеним мрежама

Активности шпијунских програма и компанија које их нуде нису заустављене, поручују из компаније „Мета” и указују на опасност од таргетирања појединаца и група које се наставља на друштвеним медијима.

Технолошки конгломерат „Мета“ упозорио је да употреба шпијунског софтвера (spyware) за неселективно циљање људи – укључујући новинаре и активисте – представља сталну претњу, јер компаније које као услугу нуде надзирање у онлајн простору настављају да се прилагођавају и мењају тактике како би заобишле заштитне програме.

У извештају „Фејсбукове“ матичне компаније описани су напори групације да уклони низ фирми, укључујући две које се доводе у везу са Русијом, једну са седиштем у Израелу и ентитет у Кини, за које „Мета“ сумња да је из њих било скрејповања, то јест покушаја да се дође до приватних информација корисника Фејсбука и Инстаграма како би се компромитовали кориснички налози.

У једном случају, „Мета“ је, како се наводи у извештају, уклонила више од 100 налога на Фејсбуку и Инстаграму који су доведени у везу са компанијом „Avalanche“ из Русије, за коју се каже да је продала приступ платформи која омогућава шпијунирање преко интернета.

„Мета“ наводи да је коришћењем руске мреже, таргетирано више појединаца и група, почев од еколошких активиста, преко медија и невладиних организација у САД, све до политичара.

Међу осталим компанијама које су уклоњене са „Метиних“ платформи су компанија са седиштем у Њујорку под називом „Social Links“, чије седиште је првобитно било у Русији, као и „Cyberglobes“, са седиштем у Израелу.

Истовремено, „Мета“ је признала да су друге компаније којима је прошле године покушала да забрани приступ својим платформама, покушале да заобиђу блокаде на „Метиним“ платформама и ажурирале своје софтвере како би избегле да буду детектоване.

Натанијел Глејчер, шеф Сектора за безбедносне протоколе у компанији „Мета“, истакао је да је компанија покушала да подели информације о потенцијалним претњама са владама и другим технолошким компанијама како би ублажила удар на безбедност корисника.

Глејчер је такође признао да велики играч у индустрији друштвених медија – „Твитер“ – више није био доступан за примање информација о таквим претњама.

„Наш кључни циљ је да учинимо све што можемо да заштитимо људе. Тако да своје увиде делимо са колегама из индустрије. ‘Твитер’ тренутно пролази кроз транзицију и већина људи са којима смо сарађивали је отишло“, рекао је Глејчер новинарима у разговору о „Метином“ извештају.

Форбс је у новембру известио да су директори „Твитера“ за безбедност, приватност и усклађеност напустили компанију мање од две недеље након што ју је купио милијардер Илон Маск.

Шпијунски софтвер – изазов за целокупно друштво  

Глејчер је нагласио да ниједна компанија не може да се ухвати укоштац са изазовом који прожима цело друштво, као што је то случај са шпијунским софтвером.

„Оне (компаније које стоје иза шпијунских софтвера) увек су спремне да наставе да покушавају да се врате, да поново успоставе своје пословање“, објашњава Глејчер.

Гардијан пише да „Мета“ наводи да поједини продавци шпијунског софтвера некада тврде да су њихови програми такви да се фокусирају на криминалце и терористе, али Закербергова групација каже да је њихово истраживање претњи показало да је софтвер „редовно“ употребљаван за циљање „новинара, политичке опозиције и бораца за људска права широм света“.

„Ове компаније су део све веће индустрије која пружа наметљиве софтверске алате и услуге надзора неселективно сваком клијенту – без обзира на то ко је циљ и без обзира на злоупотребе људских права које би могле да се десе током процеса“, наводи „Мета“ у свом извештају.

„У извесном смислу, ова индустрија ‘демократизује’ ове претње, чинећи их доступним владиним и невладиним групама које иначе не би имале могућност да нанесу штету.“

„Мета“ такође наводи да је угасила мрежу од 900 лажних налога на Инстаграму и Фејсбуку који су деловали из Кине, а који су највероватније таргетирали људе у Мјанмару, Индији, Тајвану, САД и Кини, укључујући војно особље, продемократске активисте, запослене у владама, политичаре и новинаре.

„Твитер“ и „Avalanche“ нису били доступни за коментар, а компаније „Social Links“ и „Cyberglobes“ нису одмах одговориле на упите Гардијана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару