Читај ми!

Шест савета за добру сајбер хигијену и безбедност у дигиталном простору

Током октобра, месеца сајбер безбедности, стручњаци су упозоравали да треба водити рачуна о томе који се подаци остављају у дигиталном свету и како бити безбедан. Упркос томе, 11. октобра догодио се велики сајбер напад на сајтове са српским доменом, а забележени су и случајеви превара. Да би се томе стало на пут, треба водити рачуна о сајбер хигијени.

Стручњак за сајбер безбедност Горан Куњадић каже за РТС да је сајбер хигијена слична здравственој, само у сајбер простору.

Куњадић је дао шест савета како исправно водити рачуна о сајбер хигијени и бити безбедан у дигиталном простору:

Редовно ажурирање софтвера 

Увек треба водити рачуна да је софтвер у телефону, компјутеру и другом дигиталном уређају, ажуриран.

Не треба користити старе верзије софтвера које су превазиђене јер произвођач како коју верзију избаци, он практично тиме уочи слабости постојећег и ажурирањем их "закрпи".

Инсталирање антивирус софтвера 

Куњадић указује да увек у уређају треба имати антиспајвер или антималвер софтвера како би се заштитили од различитих вируса који се могу у уређај убацити на клик.

Такође, треба редовно чистити диск и меморију алатима и апликацијама који су за то предвиђени. 

Пазите које сајтове посећујете 

Осим доброг антивирус, заштитног софтвера, треба пазити и које сајтове посећујете – да ли су безбедни или не. То ћете најлакше утврдити ако у tool bar-у (на врху интернет претраживача) проверите какав катанчић стоји. Ако је он зелен и закључан, то је безбедан сајт.

Ако катанчић не постоји, већ уместо њега стоји иконица глобуса или неки други симбол, то значи да сајт није безбедан и треба га избегнути.

Мејлови и поруке непознатих пошиљалаца  

Куњадић указује да је најслабија тачка сајбер простора човек и да је њега најлакше преварити. То се најчешће ради преко такозваних фишинг кампања.

"Када вам неко шаље лажни мејл или СМС са линком који не знате куда води, немојте кликнути ако нисте добили од познате особе. Обично се у тим порукама обећавају бесплатна летовања, неке друге погодности. Зашто би вам неко дао бесплатно летовање? Или сте извучени у некој лутрији у којој нисте учествовали или имате прилив у банци у којој немате рачун. Немојте веровати у то."

Затварајте банере 

Куњадић каже да банери, рекламни простор који је закупљен на неком сајту, углавном нису опасни, али могу да буду.

Зато истиче да ипак не треба на њих кликнути и погледати шта се нуди, већ их треба затворити. 

Едукујте се 

Често се каже да је незнање корисника снага сајбер криминалаца. Једини начин да се та њихова моћ неутралише је едукација људи.

"Ако знамо како да се бранимо, одупремо, можемо у великој мери да се заштитимо, али никад 100 одсто, стопостотна безбедност не постоји и у томе морамо да будемо реални."

Више од 80 одсто сајбер простора чини сајбер криминал, од чега 16 процената је сајбер шпијунажа, док по 1,2 одсто простора заузима сајбер ратовање и хактивизам – удруживање ради ширења малициозног садржаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару