Читај ми!

Појачан надзор над софтверском пиратеријом од почетка октобра

AmCham Србија пружа подршку тржишној инспекцији и правосудним органима у Србији и надлежним органима у региону, у циљу унапређења контроле легалности софтвера.

Изменама и допунама Закона о посебним овлашћењима, а ради ефикасне заштите права интелектуалне својине надлежност за контролу легалности софтвера додељена је Тржишној инспекцији која је од почетка октобра преузела овај надзор од Пореске управе.

Америчка привредна комора спроводи серију обука и едукативних радионица посвећених унапређењу капацитета државних органа да ефикасније штите права интелектуалне својине када су у питању софтвери.

Тренинзи су намењени представницима инспекцијских, правосудних и других надлежних органа из држава региона - Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Хрватске, Републике Северне Македоније и Републике Србије, а у чијој су надлежности контрола и процесуирање софтверске пиратерије.

Савремени канали комуникација и интернет представљају посебан изазов за заштиту интелектуалних права својине. Последње независне студије које су на нашем тржишту рађене показују да је нелегална продаја софтвера у Србији 2017. године заузимала 66 одсто тржишта, а процене говоре да овај проценат није значајно смањен, поготово током и након ковид пандемије када је ниво употребе неадекватно лиценцираног софтвера снажно порастао.

„Истраживања компаније IDC показују да један од три нелегално купљена права коришћења софтвера носе озбиљан безбедности ризик у виду малвера који озбиљно угрожава безбедност рачунара и мрежа на које су они повезани. Зато је, поред чињенице да је неовлашћена употреба софтвера нелегална и да је предмет надзора надлежних органа, важно знати где и како куповати софтвер, посебно онлajн. AmCham већ четврти пут у последњих 15 година врши обуке надлежних органа у Србији са циљем унапређења ефикасности надзора над легалношћу софтвера, и драго нам је да власници права интелектуалне својине у овом домену могу да поделе најбоље светске праксе и најновије трендове, чиме верујемо да ћемо подићи ефикасност надлежних органа у Србији, али и у региону", изјавила је Амалија Павић, заменица извршног директора AmCham-а.

Координисаним напорима до значајних промена 

Координисани напори Владе Републике Србије, Америчке амбасаде и компанија чланица AmCham-а довели су до значајних промена на пољу модернизације регулаторног оквира и на његовој доследнијој и координисанијој примени у последњих 20 година, ипак простора за унапређење има.

„Добијањем нових надлежности од почетка октобра, које подразумевају и утврђивање да ли постоји повреда права на рачунарске програме (софтвер) и базе података, заокружујемо наше надлежности које се тичу инспекцијског надзора у области заштите права интелектуалне својине. Радујемо се едукацијама које спроводи AmCham Србија, а које нам помажу да ефикасније радимо и надамо се да ће резултати бити слични онима које смо остварили у унапређењу надзора над нелегалном трговином на интернету, када смо у прве две године капацитет надзора повећали за више од 100 пута", изјавила је Мирјана Дамјановић, начелница одељења за контролу промета, спречавање нелојалне конкуренције и заштиту потрошача из Сектора тржишне инспекције.

Компаније чланице AmCham-а, као носиоци права интелектуалне својине, током ових обука деле своја знања о интерним политикама лиценцирања и категоријама производа који су на тржишту, деле добре међународне праксе у надзору софтверске пиратерије и дају смернице које ће бити од помоћи при мапирању кључних тачака надзора у циљу смањења стопе софтверске пиратерије у Србији и региону. 

Америчка привредна комора у Србији представља преко 220 америчких, међународних и домаћих компанија које запошљавају око 99.000 грађана Србије и које су укупно у земљу инвестирале четрнаест милијарди евра.

Америчка привредна комора водећа је независна пословна асоцијација у Србији која своје активности базира на унапређењу пословног окружења, професионалном усавршавању, едукацији и промоцији својих чланова, као и на омогућавању пословних контаката међу чланством.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару