Читај ми!

Блокчејн технологија - спектар примене у медицини, телекомуникацијама па и у уметности

Научни скуп „Блокчејн технологија и информациона безбедност: Напреци у применама и техникама", као и пратећа изложба, прилика је да се јавност упозна са новинама и практичним применама у овој области, применама у електроенергетским системима, електронској трговини, дигиталној уметности.

За научнике из региона представља могућност сарадње на новим пројектима. Блокчејн технологију је прославила њена прва широко распрострањена примена - крипто валута биткоин.

Ова технологија је од неупоредиво већег значаја од њене прве општепознате примене, што је и представљено на скупу.

„Mоје предавање је било у области релативно нове дисциплине, такозване прикривене комуникације... Скривена комуникација, то је једна екстензија традиционалне комуникације која омогућава да сигнал који неки корисник трансмитира, да буде потпуно скривен за остатак окружења осим ономе коме је намењен", објаснипо је Зоран Хаџи-Велков, дописни члан Македонске академије наука и уметности

Блокчејн технологија је омогућила, на пример, и такозване паметне уговоре који отварају нове могућности у дигиталној економији. А разматрају се примене у медицини, електроенергетским системима, код провајдера телекомуникационих сервиса и у дигиталној уметности.

„Говоримо просто о једној замагљеној граници између реалног и виртуелног света, између наших стварних и виртуелних идентитета, и као што је наша безбедност у овом нашем природном и традиционалном окружењу веома важна, тако постаје све важнија и у овој, да кажем, дигиталној сфери. Из тог разлога, овај скуп јесте скуп који поставља и питања, али и даје многе одговоре: верујемо да ћемо у наредним корацима ове сарадње добити и оно што тренутно не знамо", изјавио је проф. Владимир Божовић, ректор Универзитета Црне Горе.

„Један од битних проблема везаних за ширу примену блокчејн технологија је решавање питања енергетске потрошње за одржавање система заснованих на блокчејн технологији. Зна се да текућа биткоин мрежа троши неприхватљиво велику количину електричне енергије. Један од изазова је дизајн нових компонената за блокчејн системе који ће обезбедити нешто што можемо назвати зелени блокчејн систем, каже", Миодраг Михаљевић, дописни члан САНУ.

Уз скуп, организована је и изложба у академијиној Галерији науке и технике. Посетиоци између осталог могу да се упознају са историјатом сајбер простора - укључујући шифарску машину „Енигма", или рачунар „Бомба", да виде развојни пут од првих електричних и електронских рачунара до суперкомпјутера данашњице.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару