Читај ми!

Да у свет не извозимо стручњаке, већ њихове патенте

У оквиру пројекта „Технопарк Србија 2“ подржане су 24 стартап идеје, које ће имати финансијску и менторску подршку државе. Међу њима су и четири патента који ће добити заштиту интелектуалне својине, с обзиром на то да би могли бити од користи и ван граница Србије.

Вушковићи су се пре две године одрекли живота у престоници и изабрали златиборско село Доброселицу. Интернет им је омогућио да као машински инжењери раде од куће. Живот у природи донео им је много предности, а искусили су и опасност.

„Силом прилика смо искусили пожар који се ширио ка нашој кући, већ смо били спремни за евакуацију. Ово је село мало, пуно старијих људи, старији се тешко евакуишу и онда смо буквално гледали од куће, да ли ће ветар окренути ка кући или на другу страну. Срећом је окренуо на другу страну. Гашење пожара је трајало целу ноћ“, присећа се Ана Вушковић.

Страх их није поколебао у одлуци да ту остану – одлучили су да своје знање искористе и осмисле патент за рану детекцију пожара.

„Да се предвиди у случају пожара како ће се ширити, од ког места ће кренути и на коју ће се страну ширити, зависно од ветра и разних параметара, као што је влажност земљишта и шуме и могућност да се аутоматски поставе системи, који би аутоматски гасили пожар у случају детекције пожара“, објашњава Душан Вушковић.

Ова идеја је само једно од иновативних решења за покретање бизниса, која се реализују уз подршку државе, Иновационог бизнис центра Златибор и Научно-технолошког парка.

„Заиста нам је драго да је од 24 пројекта који су одобрени од стране Научно-технолошког парка, међу четири пројекта наша, са Златибора иновација, добила додатна средства за заштиту интелектуалне својине. Што значи да је заиста у питању квалитетан производ“, наглашава Дарко Ђуровић, директор Иновационог бизнис центра Златибор.

„Потребно је да се развијају младе компаније, засноване на технолошким иновацијама и да оне буду успешне и да се повезују. Тако да мислим да је будућност управо у иновацијама и будућност је у знању, јер то оно што треба да буде мотив за нашу привреду“, сматра Мирко Пешић, в. д. директора Научно-технолошког парка Чачак.

Многи домаћи стручњаци своје патенте произвели су ван Србије, где су привредници препознали шансу за добар профит. Можда је време да се то промени, да у свет не извозимо стручњаке већ производе и идеје које се роде и на чистом планинском ваздуху.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару