Читај ми!

Гуглу прети нова казна – 25 милијарди евра за злоупотребу моћи

Технолошки гигант „Гугл“ суочава се са тужбама за одштету у износу од 25 милијарди евра због неконкурентског понашања на тржишту дигиталног оглашавања. Реч је о две тужбе које ће бити поднете британским и холандским судовима током наступајућих недеља у име медијских кућа.

„Гуглов“ скуп платформи за оглашавање и алата које користи за пласирање разних врста реклама недавно је подвргнут надзору антимонополских регулаторних тела након притужби медијских кућа.

Компанија, која је кључни играч на онлајн тржишту реклама, као и у области претраживања на интернету, оптужена је за злоупотребу моћи на тржишту рекламних технологија, које координирају продају огласног простора између издавача и оглашивача.

„Медијске куће, укључујући локалне и националне новинске куће који играју виталну улогу у нашем друштву, дуго су биле оштећене 'Гугловим' неконкурентским понашањем“, рекао је Дамијен Жерадин, из белгијске адвокатске фирме „Жерадин партнерс“, која је укључена у случај на нивоу Европске уније.

„Време је да 'Гугл' испуни своје обавезе и да надокнади штету коју је нанео овој важној индустрији. Зато данас најављујемо ове радње у две јурисдикције како бисмо добили одштету за медијске куће из ЕУ и Велике Британије“, истакао је Жерадин.

Представници „Гугла“, реагујући на најављене тужбе, наглашавају да компанија сарађује са новинским кућама широм Европе.

„Ова тужба је спекулативна и опортунистичка. Енергично ћемо се борити против тужбе када је будемо добили“, рекао је портпарол технолошког гиганта.

Пред Жалбеним судом за конкуренцију Уједињеног Краљевства потраживаће се накнада за све власнике веб-сајтова који садрже рекламне банере, укључујући традиционалне издаваче.

У Холандији медијске куће које су погођене „Гугловим“ деловањем у области дигиталног оглашавања могу се јавити адвокатској канцеларији која води поступак.

Ово није први пут да је „Гугл“ кажњен због нефер понашања на пољу онлајн оглашавања.

Француско тело за надзор конкуренције казнило је компанију са 220 милиона евра прошле године. Европска комисија и надлежно тело из Велике Британије и даље истражују да ли платформе за пласирање реклама „Гуглу“ обезбеђују неправедну предност над ривалима и оглашивачима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару