Читај ми!

Како руско-украјински сукоб утиче на несташицу на тржишту аутомобила и телефона

Нови ударац светској производњи чипова - два водећа украјинска снабдевача неона, који производе око половину светских резерви тог кључног састојка за чипове, прекинули су рад због руско-украјинског сукоба. То би, кажу стручњаци, моглo да доведе до поскупљења, па и несташице разних апарата и машина, мобилних телефона, аутомобила...

Невидљив голим оком, али има га свуда - у просечном аутомобилу између 50 и 150, нешто мање у телефону, лаптопу, бојлеру, фрижидеру - чип.

Обично је величине бебиног нокта, а под микроскопом подсећа на карту неког града са улицама и трговима. Управо те линије исцртавају ласери, за чији је рад неопходан неон.

„Неон да кажем до избијања ове кризе могли сте да купите, била му је цена око 300 динара по литру, тренутно је 1.000 динара по литру", рекао је проф. Владимир Миловановић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

„Највећи корисник је Тајван. На Тајвану се производи преко 50 одсто светских залиха микропроцесора. У Кини се производи такође велика количина микропроцесора и оно што знамо да је неон у Кини порастао за преко 500 посто, цена неона, услед коронавируса, тако да ако се сад још ово надовеже на то, сасвим сигурно да ће доћи до енормног скока цене производње микропроцесора", каже Радомир Лале Марковић, ИТ стручњак.

Може ли довести и до застоја у производњи? „Времена испоруке ће се продужавати, нећете моћи да очекујете, ако поручите нов аутомобил, да ћете га добити релативно брзо, самим тим цене половних аутомобила такође неће падати као што иначе био случај, тако да све у свему, мислим да ће то највише се одразити на неко повећање цена", додао је проф. Миловановић.

„Сви произвођачи који су планирали да изађу са новим моделима суочили су се са ситуацијом да они имају развијен нови модел, али једноставно не могу да постигну одговарајућу количину уређаја, нпр. Плеј стејшн 5 или паметни телефони планирали су 5 икс неке производње, а сада могу једва икс броја неког да добију. Ако се ова криза настави можемо доћи у ситуацију да неки брендови нестану, јер су имали превелике губитке услед кашњења производње микропроцесора", објаснио је Марковић.

Како би ублажиле притисак, поједине компаније су најавиле смањење производње.

Стабилизацију на тржишту, многи аналитичари најављују тек средином следеће године.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару