Читај ми!

Насина моћна ракета за лет на Месец коначно наслагана и спремна за лет у свемир

После више од деценије мукотрпног развоја и бројних кашњења, Насина нова ракета за лет на Месец изашла је из зграде за монтажу у Свемирском центру „Кенеди“, потпуно наслагана и скоро спремна за лет у свемир. Одатле ће кренути на једанаесточасовно путовање до своје примарне лансирне рампе у Кејп Канавералу, где ће бити подвргнута тестирању уочи свог дебитантског лета, који би требало да се догоди негде ове године.

Дизајниран да носи посаду и терет у дубоки свемир, Спејс лонч систем (Space Launch System), или СЛС, требало би да игра главну улогу у Насином програму „Артемис“ повратка на Месец, и главној намери Америчке свемирске агенције да се на површину нашег пратиоца до 2025. искрцају жена и астронаут који није белац. 

Овај ракетни систем је тренутно најпознатији по томе што је његова изградња више пута одлагана. СЛС је осмишљен 2010. године и према првобитним плановима требало је да полети већ 2017. Али је рок померен што је такође, изазвало додатна негодовања бројних критичара који су пре свега били револтирани енормном ценом овог пројекта.

Енормни трошкови

Према недавној процени буџета Насиног генералног инспектора, цена прва четири лета ракете износиће 4,1 милијарду долара сваки, а дугорочни оперативни трошкови су још увек мистерија.
Многи су предлагали да се овај пројекат напусти у корист бржих и исплативијих алтернатива за лет у свемир, посебно оних које успешно граде комерцијалне компаније.

Упркос свим противљењима, тим за израду СЛС-а је наставио да гура ка циљу. На крају су успели. Ракета више није само анимација.

Ипак, СЛС ће морати још да се доказује својим критичарима, од којих многи сматрају да уопште није требало да буде изграђен, посебно у тренутку када се очекује да ће „Спејс Иксова“ будућа ракета „Старшип“ моћи да уради исто оно што и СЛС, али по много нижој цени.

Шта сада следи

СЛС за почетак мора да прође велики тест стварног одласка у свемир. Вероватно током лета, ако све прође како треба, Наса ће лансирати возило са празном Орион капсулом на врху, на лет око Месеца. Астронаути ће се укрцати на следећи лет, који ће на крају кулминирати поновним спуштањем на Месец.

Дугорочни временски оквир је много мутнији од оних првих летова у оквиру програма „Артемис“. Ипак, Наса нема планова да ускоро откаже СЛС, посебно што овај пројетат има снажну подршку у Конгресу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару