Читај ми!

Севернокорејски државни хакери крађом криптовалута спонзоришу ракетни програм Пјонгјанга

Северна Кореја умањује негативни удар међународних санкција крађом криптовалута и тиме спонзорише свој ракетни програм. Према наводима УН-а, Пјонгјанг је украо више од 50 милиона долара између 2020. и 2021. у дигиталним валутама, а највероватније и много више од тога.

Северна Кореја је од почетка године извела 7 тестова балистичких ракета, а последња је достигла 2.000 километара висине и летела 30 минута.

Извештај УН-а показује да су хакерски напади пре свега били усмерени на мењачнице криптовалута.

Такви наводи су у сагласности са ранијим сумњама да Северна Кореја од 2017. године користи крађу криптовалута како би смањила негативни утицај међународних санкција.

УН је 2019. године известио да је Пјонгјанг прикупио и уложио више од 2 милијарде долара у нуклеарни и ракетни програм упркос економским санкцијама које су осмишљене како би спречиле развој оружја за масовно уништење.

Севернокорејски државни хакери први пут су повезани са оваквим типом крађе маја 2017. године када су покушали да украду милијарду долара у криптовалутама од банке Бангладеша.

Сума много већа од извештаја УН-а

Блокчејн компанија „Чејнаналасис" наводи да је сума коју су Уједињене нације навеле у извештају конзервативна и да је прави износ украдених средстава неколико стотина милиона долара.

„Чејнаналасис" истиче да су сајбер криминалци из Северне Кореје извели најмање 7 напада на платформе криптовалута у 2021. године.

Ове дигиталне крађе резултирале су нестанком скоро 400 милиона долара и означиле су 40 одсто повећање таквих активности у односу на годину пре.

Такође занимљиво јесте да је већина тих крађа циљала криптовалуту етереум, а не биткојн.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару