Читај ми!

Да ли је роботизација довела до тога да је човек постао застарели модел

Роботи имају све већу улогу у животу људи у другој деценији 21. века. Поља примене су различита – од третмана улепшавања до пољопривреде, па се чини да разноликости начинâ њихове употребе нема краја.

У Шангају је одржана годишња светска конференција посвећена вештачкој интелигенцији. Учествовало је 300 технолошких компанија, углавном кинеских, а представљени су најновији производи у тој сфери, од најмодернијих чипова до кључних алгоритама и примене података.

У свему томе значајну улогу имају роботи. Кинеска компанија "Ubtex Robotix", водећа у области вештачке интелигенције и роботике, приказала је новог робота за обављање различитих услуга у стану, названог Ходач икс.

Он може да обави више задатака, између осталог и да игра кинески шах. Представљен је и робот који може да свира бубњеве док други може уместо човека да шаље поруке. Током пандемије, роботи су се показали корисним у хотелијерству.

Такве машине користе се и у Шпанији. У једном бару у Севиљи, робот Спот разноси пиће гостима. И у Сједињеним Државама је слично: робот Кикирики у ресторану у Њу Џерзију доноси оброк до столова. У том објекту кажу да је због недостатка радне снаге било тешко наћи особље па су изнајмили робота.

„Када смо унајмили овог робота то је било зато што нам је била потребна додатна радна снага. Као што видите, постоје четири послужавника, послужитељ може да носи само један а робот и више", истакао је Ендрју Јоа, власник ресторана.

У Италији је осмишљен човеколики робот Абел, који препознаје људска осећања и реагује на њих. Истраживачи са Универзитета у Пизи надају се да би једнога дана могао бити и помоћ у кући за оболеле од аутизма и Алцхајмерове болести.

У роботу се налази велики број мотора, различите величине који га покрећу. Двадесет их је испод вештачке коже и производе људске гримасе. Софтвер у тој машини прати људска осећања спољним сензорима, на основу више параметара: фреквенције гласа или термалних промена на кожи видљивих помоћу инфрацрвеног зрачења.

„Сигурно је да постоје моралне импликације приликом коришћења овог робота. Морамо их третирати као партнере који нам могу помоћи. Већ постоје коботи, роботи који сарађују са људима и помажу у индустрији. Али Абел је намењен коришћењу у кући, он помаже старијој особи или некоме са инвалидитетом", рекао је Енцо Скилинго, инжењер на Универзитету у Пизи.

У Израелу је једна компанија направила УГВ – ваздушно возило без посаде које може да прати и помаже војницима или да иде у самосталне мисије, уз помоћ даљинског управљача, таблета.

Назван је Рекс Ем Ка 2, и може да понесе терет до 1,3 тоне. Опремљен је пушкомитраљезом, има у себи електричне моторе, може да саобраћа по веома неравном терену и да изводи нагле заокрете.

„Видели смо много научнофантастичних филмова у којима се приказују роботи који се боре против других робота. Сигуран сам да ћемо у наредној деценији видети да се војници боре заједно са роботским системима против непријатеља", рекао је Рани Авни, из израелске ваздухопловна индустрија.

Робот је нашао место и у пољопривреди. Британска фирма је осмислила првог комерцијалног робота у аграру, названог Том. Он може да покрије површину од 20 хектара дневно, без помоћи човека и сакупи шест терабајта података током 8 сати рада. У том периоду, он је сакупио податке о 12,7 милиона биљака на пољу површине шест хектара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару