четвртак, 23.12.2021, 16:30 -> 20:23
Извор: РТС, Reuters
Лизни и окуси телевизор, изум јапанског научника
Јапански професор развио је прототип ТВ екрана који може да се лизне и осети укус неке хране, што је још један корак ка стварању вишечулног искуства гледања телевизије.
Уређај, назван „Окуси ТВ" (Taste the TV), има уграђену вртешку са 10 посуда са течношћу различитог укуса који се распршују по екрану у комбинацији коју ствара укус одређене хране.
Узорак укуса се наноси на хигијенску фолију преко равног ТВ екрана да би га гледалац пробао.
Професор Универзитета Меиџи, Хомеј Мијашита верује да у ери ковида 19, ова врста технологије може да побољша начин на који се људи повезују и комуницирају са спољним светом.
„Циљ је да омогућимо људима да доживе потпуно искуство чак и јела у ресторану на другом крају света, а да не напуштају свој дом“, рекао је он.
Професор Мијашита је радио са тимом од тридесетак студената који су били задужени да произведу разне укусе, чак и укус виљушке како би укус био што вернији.
Открива да је сам направио прототип ТТТВ-а прошле године, а да би израда комерцијалне верзије коштала око 875 долара.
Овај ТВ који има укус могао би да буде од користи сомелијерима и куварима који би онда могли да уче на даљину, или се може користити за дегустацијске игре и квизове, додаје професор.
Мијашита је такође био на преговорима са компанијама које су заинтересоване за коришћење његове технологије како би рецимо укус пице или чоколаде променили на укус тост хлеба.
Студенткиња Меиџи Јуки Хоу демонстрирала је пред новинарима како ради ТТТВ. Најпре је екрану изговорила да жели да проба чоколаду. После неколико покушаја, аутоматизовани глас је поновио редослед и млазнице са различитим укусима су испрскале узорак на пластичну фолију.
„Има укус млечне чоколаде", рекла је Меиџи. „Слатко је као чоколадни прелив.“
Коментари