Читај ми!

Дронови у јату проверавају безбедност авиона

Јужнокорејски авио превозник "Korean Air" развио је специјалне мале дронове чија је намена да прегледају оплату авиона ради утврђивања степена корозије или напрегнутости конструкције летелица, објавила је јужнокорејска новинска агенција "Jonhap".

Дронови одмењују људе, који, иначе, дизалице дижу на висину од двадесетак метара како би одозго прегледали кров и реп авиона. Дронови се већ користе за надзор инфраструктурних радова и инспекције грађевина, па и авиона, тако да сама идеја да се употребе за преглед високих структура није нова.

Међутим, дронови јужнокорејског превозника конструисани су и програмирани тако да се крећу синхроно у јату од по четири и опремљени системом за избегавање других предмета како не би ударали у летелицу и друге објекте на аеродрому и како се не би међусобно сударали, што је новитет у авио индустрији.

Делујући у групи, они скраћују време потребно за преглед летелица за 60 одсто, са десет на само четири сата, што пуно значи у смислу рационализације њихове експлоатације, а елиминишући присуство људи, истовремено уклањају и опасност да би неко од инспектора могао да испадне из корпе у којој их подижу дизалице при прегледу авиона.

Поред тога, дронови "Korean Air" поседују камере високе резолуције којима могу да се утврде оштећења пречника свега једног милиметра која не могу да се примете голим оком.

Дронови тежине пет и по килограма, дужине и ширине од по једног метра, током лета међусобно размењују податке и у случају да се неки од њих поквари, други могу да преузму његов посао.

Предност је и то што детаљна слика коју сниме може да се усклади и касније пажљиво анализира или пореди с новим снимцима.

Дронови ће, сматра се, бити уведени у редовну употребу почетком следеће године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару