Читај ми!

Највећа српска иновација – праисторијски човек представљен у Дубаију

Посетиоци павиљона Србије на Експо 2020. у Дубаију, имали су прилику да виде револуционарни пројекат српских научника и иноватора: верно приказано дигитално лице праисторијског човека из Лепенског вира, које је анимирано и "оживљено" уз помоћ врхунске "MetaHuman" технологије, развијене у Србији. Представљања праисторијског човека можете пратити и путем видео-линка.

На светској изложби Експо 2020. у Дубаију, посетиоци су имали јединствену прилику да буду први људи у свету који су успоставили интеракцију са нашим претком, а који је заиста живео пре 10.000 година на обалама Дунава, у Србији, саопштено је из Павиљона Србије.

Тимом научника и иноватора руководила је проф. др Софија Стефановић, на основу чије анализе костију је прво урађен реалистичан 3Д модел праисторијског човека, а потом је уз помоћ врхунске MetaHuman технологије, познате домаће гејминг компаније и Unreal Engine-а праисторијски човек виртулено и „оживео“, додаје се.

Тим је развио у потпуности револуционарни приступ коришћењу података који се могу добити анализом древних људских скелетних остатака. Податке су искористили да би креирали дигитални биокинетички модел лица, који представљају древне људе баш онаквим како су некада изгледали.

Научница Софија Стефановић, креативна амбасадорка националне платформе Србија ствара, уз чију подршку је и реализован пројекат, објашњава ово изузетно достигнуће.

„Kористимо нову технологију под називом Дигитални древни људи која комбинује низ различитих метода за израду научно засноване остеобиографије древних људи. Mетоде обухватају најсавременије протоколе за проучавање костију, а те податке користили смо да подржимо физичку реконструкцију лица на основу костију лобање. Затим иде транспорт реконструисаног лица до дигиталног биокинетичког модела који симулира његову гестикулацију лица“, објашњава Стефановић.

Наводи да ће светска премијера ове глобалне иновације, која долази из Србије, заувек променити велики број индустрија, каже се у саопштењу.

Ана Илић, виша саветница председнице Владе за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе Србија ствара и заменица генералне комесарке за Експо 2020. у Дубаију, изјавила је да је изузетно поносна на чињеницу што је ова иновација из Србије, чак и пре премијерног приказивања, изазвала изузетну пажњу стручне али и широке јавности, домаћих али и бројних страних медија, као и локалних медија у УАЕ.

"Овај невероватан спој науке и гејминг индустрије, која ће имати утицаја и одјека у бројним другим индустријама попут филмске продукције, али и у образовању, музеологији, управо је оно за шта се залаже национална платформа Србија ствара која је здушно подржала реализацију овог пројекта – а то је мултидисциплинарност, сарадња, иновације, креативност, таленат и знање", навела је Илићева.

Додаје да је „веома захвална нашој креативној амбасадорки Софији Стефановић и нашим гејминг иноваторима који су нас препознали као поузданог партнера и који су Србију представили у најбољем могућем светлу пред целим светом на Експоу“.

„Заиста смо оправдали звање лидера у области креативних индустрија и иновација које нам је доделио организатор Експоа“, рекла је Ана Илић, закључује се у саопштењу.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару