Читај ми!

Зависност од друштвених мрежа има већи део светске популације, потврђују истраживања

Чак и пре пандемије коронавируса људи су доста времена проводили на друштвеним мрежама. Употреба ових платформи током последњих годину и по дана вишеструко је порасла. Резултати недавног истраживања показују да се већи део светске популације може сматрати зависним од ових платформи.

Да ли сте знали да више од 70 одсто људи старости између 18 и 34 године друштвене мреже користи да би се осећали повезани са другима. Ово говоре резултати недавног истраживања о друштвеним мрежама.

Током пандемије друштвене мреже су заиста послужиле као начин да се људи повежу. Преко половине испитаника тврди да је њихова активност на друштвеним мрежама порасла током затварања и карантина.

У просеку, корисници проведу скоро два сата на Фејсбуку. Тек 11 процената испитаника на овој платформи проведе између четири и шест сати дневно.

Нова мрежа у успону, Тик-ток, бележи сличне резултате. Ипак, драстично одступање јавља се у старосној групи од 18 до 34 године. Они у просеку на Тик-току проведу два до три сата дневно, а око четири процената испитаника бележе екстремно висок ниво времена проведеног на овој платформи, чак седам до осам сати.

Када је Инстаграм у питању, глобални просек износи 1,6 сати дневно.

Један од циљева истраживања био је да открије колико смо зависни од друштвених мрежа. Према резултатима, могло би се рећи да већи део глобалне популације спада у ову категорију.

Више од половине испитаника тврди да се осећају забављено док активно користе друштвене мреже. Такође, око трећине корисника исказује да се осећа повезано. Следствено томе, преко 40 одсто корисника сматра да друштвене мреже имају позитиван утицај на друштво и политику, док их само 19 процената сматра негативном појавом.

Како је употреба друштвених мрежа порасла, тако је и наша сајбер безбедност све угроженија. Све више наших података остављамо на интернету, а њих користе како брендови који желе лакше да нас таргетирају, тако и актери из света сајбер криминала.

Занимљиво је да су корисници свесни негативних последица употребе друштвених мрежа по ментално здравље, а око две трећине испитаника сећа се неке вести о негативном утицају друштвених мрежа, а чак 70 процената људи унутар ове групе испитаника променило је начин на који их користи у светлу тог сазнања.

Једна од активности коју многи корисници мрежа упражњавају јесте упоређивање. Они сопствени живот пореде са оним што виде на мрежама, због чега долази до пада самопоуздања и менталног здравља. Већина корисника дели само најлепше делове свог живота што код других често ствара осећај зависти, страха од пропуштања, туге и слично.

Зато је препорука да користимо друштвене мреже – умерено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару