Читај ми!

Фејсбук, дан после – време је да се Марк Закерберг погледа у огледало

Да ли ће се 4. октобар 2021. памтити као дан када су "Фејсбук" и његове платформе стале или већи значај има дан после, када је бивша радница изнела тешке оптужбе у вези с пословањем те компаније.

Тврдња да је Фејсбуку профит испред јавног добра епилог је вишесатног сведочења пред америчким сенатом узбуњивачице и бивше менаџерке производње у тој компанији. Више пута се од ње могло чути и да Фејсбук зна да се његове платформе користе за ширење мржње, насиља и дезинформација, али да не реагује већ крије доказе.

„Истраживање које је спровео сам Фејсбук показало је да компанија не може да на одговарајући начин идентификује опасне садржаје које креирају људи који планирају насиље. Зато алгоритми које Фејсбук користи не могу да нас заштите од екстремних порука и подела", рекла је Френсис Хауген, узбуњивачица и бивша менаџерка "Фејсбука".

Чињеница да су се Демократе и Републиканци удружили против "Фејсбука" неки читају као покушај либералних медија и две партије да "Фејсбук" ставе под контролу. Поједини сенатори тврде да им је стало до другог.

„Наша деца су жртве. Тинејџери који се данас гледају у огледалу осећају несигурност и сумњу у себе. Време је да се и Марк Закерберг погледа у огледалу", рекао је Ричард Блументал, амерички сенатор.

„Регулатива друштвених мрежа и компанија дошла је на врх политичке, дипломатске агенде, и то не само у Америци. Ево, ЕУ спрема један сет директива везаних за регулативу друштвених мрежа и садржаја и она би могла постати нека врста стандарда као што је европска директива о заштити приватности", истакао је Владимир Радуновић, директор сајбер безбедности и е-дипломатије.

Да поштују стандард, тврди Марк Закерберг. Оптужбе је негирао објављивањем писма које је упутио и запосленима. Као доказ да брину о менталном здрављу корисника наводе њихове изјаве да им Инстаграм заправо помаже у тешким тренуцима.

„Увек је био упитан утицај медија на нашу децу. И пре друштвених платформи смо причали о томе колико деце би ставило као Барт Симпсон своју сестру у рерну и укључило ту рерну, не сви јер деца која су васпитавана добро, која имају подршку у својој породици, која разговарају са својим родитељима имају свест о опасностима", навела је Ана Мирковић, психолог.

Три и по милијарде корисника сада несметано користе Фејсбук и његове платформе. И Марк Закерберг – на Инстаграму је окачио слику са једрења.

субота, 03. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару