Читај ми!

Златна медаља за соларну приколицу, иновативни производ из затворског металског погона

На недавно завршеном Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, Велику златну медаљу добио је Казнено-поправни завод у Сремској Митровици за јединствену приколицу са мобилним соларним панелима. Прва приколица која решава проблем наводњавања обрадивих површина где нема електричне енергије, на сајму је одмах нашла купца, а интересовање за иновативни производ из затворског металског погона је – велико.

Потребе пољопривредника – идеја, непостојање производа на тржишту, шанса. Машинцима и електроничарима довољан мотив да после две године рада и усавршавања из металског затворског погона кажу: „Успели смо".

Тамо где нема струје, уз приколицу са соларним панелима снаге 20 киловата решен је проблем заливања, и дању и ноћу.

„Приколица је опремљена са 32 панела, окреће се према зениту Сунца, аутоматски помоћу електромотора са сопственом струјом, опремљена је још метео-станицом, има ловац на инсекте и справу за мерење влаге како би имали контролисано заливање", објашњава машински инжењер КПЗ Сремска Митровица Зоран Гаџурић.

Уз зелену енергију и контролисани унос влаге може да се наводњава седам хектара.

Годишње приколица мења 80.000 литара нафте.

Новина на тржишту – заједнички производ запослених и осуђеника.

„За добар вар битна је смирена рука и прецизност. Цертификат за варење добио сам у овој установи да могу да радим у свакој држави Европске уније. Стекао сам искуство и један занат који ћу моћи да користим напољу кад све ово прође и кад изађем", рекао је осуђеник М. Р.

„Усавршио сам занат скроз, и поносан сам на то што смо направили нешто што нико досад није направио", додао је осуђеник Д. Ђ.

До највеће, стигли су израдом приколица мањих снага. Бројне рађене за познатог купца већ заливају плодне оранице.

Златном медаљом окићена продата иновација имаће и промоцију на светском сајму.

„Очекујем да ћемо са овом приколицом направити велику експанзију, велики бум, не само у Србији него у читавој Европи а можда и у свету, с обзиром да наш партнер са којима радимо ову приколицу Алу Марком, иде у Дубаи да на изложби презентује ову нашу приколицу", рекао је Александар Алимпић, управник Казнено-поправног завода у Сремској Митровици.

Са иновацијама у затвору, не стају. Мобилну соларну приколицу од 20 киловата опслужују три оператера, план је – само један.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару