Читај ми!

Јутјуб ће блокирати све видео-садржаје у којима се оспорава вакцинација

Платформа за размену видео-садржаја у власништву „Гугла“ до сада је само забрањивала садржаје који су садржали дезинформације о вакцинама против коронавируса. Међутим, од сада ће Јутјуб уклонити неколико канала повезаних са истакнутим активистима против вакцинације, укључујући и Џозефа Мерколу и Роберта Ф. Кенедија млађег, за које стручњаци тврде да су делимично одговорни за сејање сумње међу популацијом која је допринела успоравању стопе вакцинације широм земље, као и све остале садржаје који пропагирају штетност вакцинације.

Као део новог скупа смерница чији је циљ смањење садржаја против вакцинације на веб-локацијама у власништву „Гугла“, Јутјуб ће забранити све видео-записе који тврде да су вакцине одобрене од здравствених власти неефикасне или опасне, преноси Вашингтон пост.

Компанија је већ раније блокирала видео-записе који износе те тврдње о вакцинама против коронавируса, али не и оне за друге вакцине, попут оних против малих богиња или варичела.

Ова промена означава велики помак за гиганта друштвених медија, који свакодневно емитује садржај у трајању од више од милијарду сати. Попут својих колега са Фејсбука и Твитера, дуго су се опирали оваквим мерама контроле садржаја, тврдећи да је отвореност платформе кључна за слободу говора. Али како се све чешће налазе на удару регулатора, законодаваца и редовних корисника због доприноса негативним друштвеним појавама – укључујући и поропагирање против вакцинације – Јутјуб поново мења политику које се придржавао месецима.

Јутјуб није раније прибегао овој мери јер су били фокусирани на дезинформације пре свега о вакцинама против коронавируса, рекао је Мет Халприн, потпредседник Јутјуба за безбедност. Када у схватили да нетачне тврдње о штетности и других вакцина доприносе страху од вакцинације против коронавируса, одлучили су да прошире забрану.

„За спровођење овако опсежних мера потребно је време“, додао је Халприн. „Желели смо да на свеобухватан и доследно примењив начин адекватно одговоримо на овај изазов.“

Јутјуб, Фејсбук и Твитер су забранили дезинформације о коронавирусу још у раној фази пандемије, али лажне тврдње су наставиле да се шире на све три платформе. Друштвене мреже су блиско повезане, а Јутјуб је најчешће управо и служио нека врста архиве за видео-записе који су кружили по Фејсбуку или Твитеру. Јутјуб је уклонио преко 133.000 видео-записа због емитовања дезинформација о коронавирусу, истакао је Халприн.

Компаније су ангажовале хиљаде модератора и користиле високотехнолошке алгоритме за препознавање слика и текста како би покушале да открију дезинформације. Такође постоје милиони људи који су оправдано забринути због здравствених проблема и друштвене мреже су место где они долазе да поставе стварна питања или да изразе своје бриге и страхове, нешто што компаније не желе да угуше.

Нова политика коју уводи Јутјуб и даље ће омогућити људима да тврде, на основу свог личног искуства, попут мајке која говори о нуспојавама које је њено дете доживело након вакцинације, напомиње Халприн. Научна дискусија о вакцинама и објављивање историјатских неуспеха или успеха вакцина биће такође дозвољени, додао је.

Најмање стотине модератора ће се посебно бавити медицинским дезинформацијама на готово свим језицима на којима Јутјуб ради.

Компанија такође проширује свој рад како би на платформу довела више видео-записа из званичних извора. Циљ је да се људима представе видео-записи са научним подацима пре него што сиђу у зечју рупу са садржајем против вакцине.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару