Читај ми!

Запловило руско подводно „чудовиште“, највећа подморница у последњих 30 година

Највећа подморница направљена у последњих 30 година започела је своје прве тестове на мору. „Белгород“, који ће бити под директном контролом тајновитог Главног директората за подводна истраживања руске морнарице, нуди изузетне обавештајне и контраобавештајне потенцијале, а такође носи и ново стратешко оружје – „посејдон“.

Најновија подморница за „специјалне мисије“ руске морнарице, позната као К-239 „Белгород“, започела је своје прве пробе. Испловила је из Северодвинска 25. јуна.

Иако званичне спецификације нису познате, јасно је да је „Белгород“ највећа подморица направљена у последњих 30 година. Једине веће су подморнице класе „тајфун“.

Као основа за „Белгород“ искоришћен је модификован труп подморница „оскар 2“ класе. Процењује се да је дугачка око 180 и ширине 15 метара.

Њена истиснина процењује се да ће бити већа од 19.000 тона. Што се димензија тиче, „Белгород“ је већи и од највећих западних подморница класе „охајо“.

Две улоге - обавештајна и оружана

Специфична је по томе што комбинује две наизглед контрадикторне улоге. Прва је да служи као „матични брод“ за дубинске нуклеарне патуљасте подморнице, које су у стању да зароне до великих дубина.

То би им омогућило и да обављају задатке на морском дну, попут, примера ради, прекидања подводних каблова за интернет везу који повезују западне земље.

Оваква улога се такође назива и „специјалним мисијама“ у морнаричком жаргону, који је пун еуфемизама за контраобавештајне активности.

За ту улогу „Белгород“ би требало да буде матични брод за патуљасте подморнице типа „лошарик“. Једна од њих претрпела је озбиљан квар 1. јуна 2019. године, само два месеца након што је „Белгород“ поринут.

Пожар, који је избио у погонском одељењу, усмртио је 14 чланова посаде. То је умногоме закомпликовало оперативни развој „Белгорода“.

Бог мора

Друга улога је деструктивније природе – могућност нуклеарних удара. За њу ће бити наоружана са шест посебних торпеда „посејдон“.

То је потпуно нова категорија оружја коју не поседује ниједна друга морнарица. Пун опис им је „интерконтинентална аутономна торпеда на нуклеарни погон наоружана нуклеарним бојевим главама“.

Са дужином од преко 20 метара то су у ствари џиновски подводни дронови са практично неограниченим дометом и нуклеарном бојевом главом. Брзина им је процењена на око 100 километара на час, а кретали би се на дубини до 1.000 метара.

Имајући све то у виду, „посејдон“ би могао да подводом дође до било које тачке и одатле лансира или детонира нуклеарну бојеву главу, која ће према неким проценама бити снаге око 100 мегатона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару