Читај ми!

ХАЛ – робот који на ноге подиже и пацијенте који су неколико година били везани за колица

Пацијенти који су остали непокретни, захваљујући напретку медицине, успевају да поново стану на ноге уз помоћ робота ХАЛ. Ова модерна технологија користи се у пет земаља света, а једна од њих је - Србија.

Марина Минић је остала непокретна, након што је бивши партнер упуцао на радном месту у цвећари у Земуну. После операције на Тајланду, у фебруару је кренула на терапије уз помоћ робота.

„Нама је вежба све. Ако не вежбамо, ми не можемо да функционишемо нормално. Значи одређена вежба мора да постоји, а ХАЛ је нешто што помаже више него обична вежба", истиче Марина Минић.

Робот функционише тако што се на одређене мишиће пацијента постављају електроде које региструју и најситнији биоелектрични сигнал.

„Код пацијената који имају ослабљене или прекинуте биоелектичне потенцијале, ХАЛ то све регистује. Софтверски програм то обрађује, враћа повратну информацију у електромоторе који су у егзоскелту или како пацијенти жаргонски кажу роботу. На основу интезитета сигнала које су електроде регистровале на телу пацијента, када се тај сигнал обради, ХАЛ шаље сигнал у елетромоторе који изводе покрет", обкашњава доктор Владимир Хархаји, специјалиста ортопедске хирургије и трауматологије.

Марина вежба сваки дан, а ХАЛ користи три пута седмично.

„Робот има осам нивоа тежине. Ја сам била на последњем када сам дошла, чак неке сигнале нисам ни имала. Сада се све то побољшало. Попела сам се за један степеник. Заправо сваки пут је све боље и боље", истиче Марина.

Пре робота пацијенти се третирају матичним ћелијама. Терапија траје неколико месеци, чак и годину дана, а у зависности од повреде, ХАЛ може да помогне да потпуно проходају.

„Имамо два пацијента која су практично сада већ устала. Још увек та шема није довољно добра, та шема није нормалан јер мишићи нису још довољно ојачани, али узимајући у обзир да су то пацијенти који су неколико година били везани за колица, за кревет, који нису користили своје мишиће, не може се очекивати да се то преко ноћи деси", каже доктор Хархаји.

Произведен је у Јапану, а користи се у Немачкој, Италији, Америци и Србији. Нешто мање од годину дана у Новом Саду ХАЛ помаже пацијентима који имају проблем са доњим екстремитетима, а ускоро би требало да стигне и апарат за горње екстремитете.

недеља, 04. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару