Читај ми!

Мајкрософт склопио уговор са америчком војском вредан близу 22 милијарде долара

Компанија „Мајкрософт“ је успела да склопи још један велики посао са америчком владом, овога пута вредан 21,9 милијарди долара за производњу уређаја за проширену стварност намењених војсци.

Војска Сједињених Држава је саопштила да је склопила уговор са компанијом „Мајкрософт“ за производњу система проширене стварности заснованог на њиховом "HoloLens 2" уређају названог Интегрисани визуелни проширени систем. Ови уређаји су дизајнирани да помогну војницима „да се боре, увежбавају и тренирају користећи ову јединствену платформу“, стоји у саопштењу, како преноси Си-Ен-Ен.

Склопљен је петогодишњи уговор са могућношћу продужења за још пет година, а уколико остане на снази током целог овог периода биће вредан скоро 21,9 милијарди долара.

Овај уговор је наставак постојеће сарадње на уређају који треба да обезбеди системе проширене стварности за све борбене снаге, што подразумева израду више од 120.000 апарата, наводе из „Мајкрософта“.

Уговор је наставак постојеће сарадње између војске Сједињених Држава и „Мајкрософта“ када је технолошком гиганту додељен посао вредан 479 милиона долар за израду прототипова ових специјалних наочара, а сада ће се на основу новосклопљеног уговора прећи на његову производњу.

„Мајкростофт“ је блиско сарађивао са војском на пројектовању овог уређаја и пратећег софтвера који војницима током директних борбених дејстава треба да пружи „додатне информације о ситуацији на терену, усмеравање на мету и доношење одлука заснованих на комплетним информацијама о противничким снагама“, наводе војне власти.

Ово је само један у низу великих послова који је склопљен између војске Сједињених Држава и „Мајкрософта“. Компанија је 2019. године потписала уговор вредан 10 милијарди долара са Министарством одбране (мада његов конкурент Амазон, још увек води правни спор против те одлуке).

По објављивању вести да је уговор склопљен, деонице „Мајкрософта“ на берзи су порасле за један и по одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару