Читај ми!

И Спотифај ће вас прислушкивати – платформа ће пратећи емоције корисника предлагати песме

Музичка стриминг платформа „Спотифај“ добила је патент који јој омогућава да прислушкује говор корисника, као и позадинску буку, а затим анализира емоционална стања и типове локација како би понудила пригодан музички програм.

Патент за који је Спотифај добио одобрење омогућава платформи да користи препознавање говора и анализу звука за процену демографских података корисника, одређивање њихових емоционалних стања, па чак и добијање увида у њихову локацију, јавља Раша тудеј.

Информације ће се користити – барем хипотетички – за одабир савршене песме за корисника, али без његовог свесног уноса података.

Тврдећи да је очекивање од корисника да унесу детаље сопственог укуса и преференција захтевало превише труда и времена од просечног корисника платформе (који би то време могао да посвети слушању музике), Спотифај је у фебруару 2018. године поднео захтев за патент за аутоматско обављање ових функција.

Дозволу је добио раније овог месеца, али је тек сада доспела до медија.

Користећи програме за препознавање говора, апликација неће моћи само да одреди старост, пол и друге демографске податке корисника тог типа, али ће анализирати њихов глас.

Проучаваће се интонација, наглашавање, ритам и сличне одлике говора, како би се утврдило емоционално стање корисника.

Кафићи који призивају госте преко Спотифаја 

Даље, апликација ће прикупљати метаподатке о околини, то јест рашчлањаваће позадинску буку како би утврдила да ли је корисник у шетњи, вожњи аутобусом, на забави итд.

Такође, Спотифају је прошлог октобра одобрен патент за географски циљано оглашавање помоћу 3Д звука, што би створило утисак да звук долази директно из геолоцираног извора – рецимо, кафићи који маме слушаоце док шетају улицом.

Није познато да ли ће корисници Спотифаја имати могућност да онемогуће ове функције или ће оне бити неприметно укључене уз следеће унапређење апликације и избезумити кориснике када излог почне да разговара са њима.

Изгледа да је Спотифај свестан колико ће моћни бити сложени емоционални профили које ће створити апликација, јер у компанији кажу да је „дигитална историја корисника изузетно лична и осетљива и да је треба користити уз опрез и свест о могућим злоупотребама и ненамерним спољним ефектима“.

Ако се узме у обзир да је Спотифај имао инциденте са хаковањем, намеће се питање да ли би такав сет података о понашању корисника требало да падне у погрешне руке?

Аудио-стриминг платформа Спотифај доступна је за кориснике у Србији од средине прошле године. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару