Читај ми!

Прва успешна квантна телепортација на великој раздаљини, корак ближи новом интернету

Квантна телепортација – слање кубита фотона кроз оптички кабл преко великих раздаљина – први пут је успешно демонстрирана. Достигнуће би могло да доведе до развоја квантног интернета, што би могло да револуционализује складиштење података и рачунарство.

Научници Калифорнијског технолошког института „Калтек“, Насе и „Фермилаба“ су успели да пошаљу кубите на раздаљину од 44 километара уз високу тачност од преко 90 одсто.

Оптичка мрежа кроз коју су послати направљена је од уобичајених материјала, који би били подударни са постојећом инфраструктуром.

„Желели смо да померимо границе овог типа истраживања и направимо важне кораке на путу реализације стварне примене квантне комуникације и мрежа, као и да тестирамо фундаменталне идеје физике", рекао је за сајт Мадерборд Панајотис Спентцурис, вођа квантног научног програма у „Фермилабу“.

Кубити су квантни аналози битима, који помоћу нула и јединица садрже и преносе информације.

Могу да истовремено представљају и „1“ и „0“ и то у стању суперпозиције, што значи да сваки нови кубит доприноси снази компјутера експоненцијално, а не линеарно.

Квантна телепортација је стога пренос квантних стања са једне на другу локацију. Пренос је извршен помоћу квантног спрезања, када су две честице повезане на такав начин да се информација између њих дели у истом тренутку.

Кубити комуницирају по вероватноћи вођеној теорији квантне механике уместо уобичајених закона логике. И даље постоји систем два избора бинарног кода, али долажење до одговора инкорпорира квантноматематичке идеје запетљавања, поклапања и интерференције.

Захваљујући квантном феномену, квантни рачунари могу да упоредо обрађују огромне количине информација, док традиционални компјутери морају да их обраћују секвенционално, односно постепено.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару