Читај ми!

Јапанска сонда испунила задатак у истраживању порекла сунчевог система

Сонда "Хајабуса 2" прикупила је узорке са примордијалног астероида који би могао да допринесе разумевању порекла Сунчевог система и материје која је касније ушла у састав тла, воде живих бића и земље.

Шестог децембра јапанска сонда "Хајабуса 2" (српски "Соко 2") успешно је окончала први део своје дугогодишње мисије на прикупљању узорака чврсте материје и гасова са прастарих астеорида, који су настали увреме формирања Сунчевог система.

Мала капсула са прашином и гасовима које је сонда усисала на астероиду по имену "Рјугу" приземила се у области Вумера у јужној Аустралији, где су је, уз сарадњу домаћих власти и стручњака, неоштећену покупили припадници Јапанске агенције за истраживање свемира (ЈАXА).

Пошто се сматра да су минерали који су касније ушли у састав тла наше планете, вода која је постала део мора, те угљеник и органске материје које граде жива бића на Земљи претходно међусобно реаговали у звезданом облаку оформљеном приликом настанка Сунчевог система, научници се надају да би проучавање узорака прастарих астероида који садрже ту примордијалну материју могло да помогне да се одгонетне тајна о пореклу и развоју Сунчевог система и градивним састојцима живота на Земљи.

Конкретно, јапански научници желе да сазнају које органске материје су постојале у простору у којем се развио Сучнев систем, које су супстанце ту међусобно реаговале и како је вода доспела на Земљу.

Друга мисија јапанске сонде

Сонда "Хајабуса 2" лансирана је 2014. године из јапанског Свемирског центра на острву Танегашима, које административно припада префектури Кагошима.

Требало јој је близу четири године да стигне до астероида "Рјугу" из групе Аполо, који је одређен као њена дестинација. Уз њега је провела пет месеци, вршећи разна мерења и узимајући узорке, не само са површине, већ и нешто дубљих слојева тог малог небеског тела, пречника од једног километра и тежине око 450 милиона тона.

Иначе, "Рјугу" је јапанска реч која буквално значи "змајева палата".

Реч је о алузији на древну јапанску бајку о рибару Урашими Тароу којег је дивовска корњача понела у подводно царство бесмртника где време тече знатно спорије него другде и где му је принцеза Отохиме предала корпу опточену драгим камењем као награду за што јој је претходно спасао живот, уз упозорење да је не сме отворити.

Јапански научници наденули су то име астероиду јер је њихова сонда слично рибару, јунаку бајке требала да пође на неизвесни пут у непознати свет који крије тајне живота и оданде донесе важну капсулу, која асоцира на мистериозну корпу коју је рибар добио од принцезе.

"Хајабуса 2" је задату мисију успешно извршила. Она одвојила се од астероида Рјугу у новембру прошле године и путовала готово годину дана до тачке у орбити наше планете са које је 5. децембра испалила капсулу са прикупљеним узорцима ка пустињи у Аустралији, где су је преузели јапански стручњаци.

Након тога, јапанска сонда се опет запутила у отворени свемир, где треба да узме нове узорке, овог пута са маленог астероида означеног као1998КY26, до којег ће јој требати читавих десет и по година.

Од ње се се очекује да током тог дугог пута допринесе бољем разумевању до сада непроучених миниастероида с брзом ротацијом, развоју технологије за навигацију и лет у свемиру и да, кроз
акумулацију знања о малим небеским телима, олакша одбрану од објеката из свемира који би у будућности могли погоде нашу планету.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару