Читај ми!

Паметне сатове ће заменити самообнављајућа „електронска кожа“, тврде истраживачи

Научници су развили неку врсту „електронске коже“ за коју тврде да најaвављује ново доба јефтиних и одрживих алтернатива паметним сатовима.

Танке и флексибилне плочице са способношћу саморегенерације могу се носити на било ком делу тела да би се пратили показатељи попут откуцаја срца, броја корака, потрошње калорија и сличних функција које показују савремени паметни сатови.

Инжењери екектотехнике и научници са Универзитета у Колораду који раде на развоју нове технологије тврде да ће њихов изум „довести у питање постојање разних носивих уређаја“, а истовремено ће значајно смањити количину електронског отпада.

„Уколико желите да га носите као сат, можете ставити око зглоба на руци“, наводи Џианлианг Сјао, машински енжењер и ванредни професор на Универзитету у Колораду.

„Ако желите да га носите као огрлицу, ставите на врат... Заиста је веома растегљиво, што пружа много више могућности које раније нису биле доступне“, истиче професор.

Тим је успео да побољша и усаврши електронску кожу коју је представио као концепт растегљивог електронског филма још 2018. године.

Плочица настаје уметањем таниких електронских нити између два слоја филма израђеног од изузетно флексибилног и самообновљивог материјала полиимина. Добијени уређај је нешто дебљи од слоја топлог воска нанетог на кожу.

„Паметни сатови су функционални и лепи, али то је и даље комад метала окачен о каиш“, напомиње Веи Чанг, професор хемије.

„Ако желите заиста носив уређај, било би идеално да то буде танак филм који ће удобно прионути на ваше тело“, додаје професор.

Истраживачки рад који описује иновативну технологију објављен је у научном часопису Сајенс адвансис (Science Advances).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару