Читај ми!

„Ми 10Т Про“ на тесту: Познат, виђен, славан, али коме је намењен

Флегшип могућности за цену уређаја високе средње класе – тако би се у најкраћем могао описати „Сјаоми Ми 10Т Про“. Када је представљен, изазвао је велику пажњу међу корисницима, и многи су показали интересовање за њега. Имали смо ексклузивну прилику да тестирамо нови телефон кинеског произвођача који опет баца купце у недоумицу. Како се показао „Ми 10Т Про“?

Тржиште мобилних телефона постаје све занимљивије. Упркос пандемији, ове године, видели смо прегршт занимљивих модела, али и неких храбрих потеза када је реч о дизајну и функционалностима телефона. Међутим, још увек су најпопуларнији телефони класичног облика.

Произвођачи се утркују да понуде што је могуће боље перформансе за што мање новца и главни циљ је да нађу баланс између те две ствари како би зарадили. Главно питање је на чему уштедети и како привући што више купаца.

„Сјаоми“ је досад небројено пута показао да уме да одговори на тај изазов. Стога не чуди што је пре неки дан објављено да је кинеска компанија доспела на треће место по броју продатих телефона у кварталу јул-септембар, потиснувши са те позиције „Епл“.

А сада „Сјаоми“ има озбиљан адут за наредни период „Ми 10Т Про“ Када се погледају спецификације уређаја, делује импресивно, нарочито за цену нешто нижу од 600 евра, колико ће износити у Србији.

Да неко не схвати погрешно, то је озбиљан новац, али овде је реч о телефону који има флегшип перформансе, а такви уређаји ове године коштали су далеко више. Због тога су сви били изненађени када су чули за „Ми 10Т Про“. Кренимо редом да видимо чиме то овај телефон изазива толику пажњу?

Дизајн – једноставност и елеганција

Када је реч о првим утисцима, када отпакујете „Ми 10Т Про“, одмах запажате једноставан дизајн. Екран црн и раван, без ичега што би сметало. Једноставност квари отвор селфи камере који се налази у горњем левом углу.

Леђа екрана су закривљена, а и са задње стране телефон изгледа једноставно, али и веома елегантно и лепо. Материјал делује квалитетно, а полеђина је сјајна и буквално може да се користи као огледало. То под условом да не носите силиконску футролу, која се добија у пaковању и за коју произвођач тврди да има антибактеријска својства, што се не виђа често. Уз то, и екран има слој који штити од бактерија.

Део са сензорима камере смештен је у горњем левом углу, што је ове године веома популарно решење међу произвођачима. Он је баш испупчен, тако да рачунајте да ће вам се телефон мало клацкати када је на столу.

На десној ивици телефона је тастер за звук и дугме за укључивање, у које је интегрисан сензор за откључавање отиском прста (ради веома брзо и добро). На десној ивици нема ништа, а с доње стране је УСБ Ц порт, звучник и фиока за СИМ картицу. Овај телефон нема класичан улаз за слушалице.

Телефон делује веома квалитетно у руци, иако је тежак 218 грама (за то је најзаслужнија велика батерија) и веома лепо изгледа и са футролом и без ње. „Сјаоми“ је, када је реч о дизајну, играо на сигурно и мало коме се изглед овог телефона неће допасти.

Екран – муњевито освежавање

„Ми 10Т Про“ долази са ИПС екраном од 6,67 инча. Да, то је велики телефон, скоро да покрије целу таблу чоколаде од 85 или 90 грама (где и када су нестале чоколаде од 100 грама?!). Резолуција екрана је 2.400 х 1.080 пиксела, али њехов највећи адут је освежавање од 144 херца.

То се при раду заиста осети, нарочито код скроловања и игрица. Добро је то што се освежавање аутоматски прилагођава задатку који телефон обавља, тако да се батерија неће непотребно трошити у случајевима када није потребно најбрже освежавање екрана.

Боје на екрану делују природно и слика је одлична и прилагођава се светлости. Телефон има и горила глас 5 заштиту (са предње и задње стране, као и на камерама), тако да не би требало да бринете о огреботинама и већим оштећењима, али то ипак нисмо тестирали.

Процесор и меморија за најзахтевније

Срце уређаја „Ми 10Т Про“ представља моћни „Снепдрагон 865“ процесор са осам језгара који подржава и 5Г. То је један од најснажнијих процесора на тржишту направљен за најзахтевније кориснике и за флегшип моделе.

У комбинацији са осталим могућностима „Ми 10Т Про“, овај чип ради одлично. Приликом тестирања на телефону су као од шале функционисале веома захтевне видео-игрице, чему је доприносило и већ поменуто брзо освежавање екрана, као и чип за графику у телефону.

Љубитељи видео-игара на телефону биће веома задовољни искуством, било да возе брзе аутомобиле, авионе, да играју „пуцачину“ или неку стратешку или спортску игру, а штета је овакаве могућности процесора не користити за уживање у добрим играма.

Телефон и у свакодневном раду није показивао никаква успоравања, иако је истовремено био инсталиран велики број апликација. „Ми 10Т Про“ има осам гигабајта РАМ меморије. Када је реч о складишту за податке, доступне су верзије од 128 и 256 гигабајта, а важно је напоменути да није могуће проширити меморију картицом.

Уграђен је Андроид 10 оперативни систем у МИУИ 12 верзији. Неко воли МИУИ, а неко не, али је чињеница да нема инсталираних непотребних апликација, да су иконице у најновијој верзији знатно лепше дизајниране, а ту су и бројне лепе анимације.

Батерија која вас неће изневерити

Дуги низ година произвођачи као да нису обраћали довољно пажње на капацитет батерије мобилних телефона и то је један од сегмената где су се најчешће правиле уштеде. У последње време ситуација се мења, и све више модела има велике батерије.

Међу њима је и „Ми 10Т Про“ са батеријом од 5.000 милиампер часова, која ће вас скоро сигурно поштедети нервирања и останка без телефона у тренутку када вам је најпотребнији. Није захвално прогнозирати колико ће некоме батерија да траје, јер сви користимо телефоне на различите начине, али је веома вероватно да већина корисника неће пунити „Ми 10Т Про“ два дана, неко можда и дуже.

Добра вест је и брзо пуњење са пуњачем од 33 вата који долази у паковању. Уверили смо се да се „Ми 10Т Про“ са мање од 10 одсто капацитета батерије до максимума напуни за мање од сат времена, што је веома брзо и корисно.

Напомињемо да је пуњење могуће искључиво преко кабла и да не постоји опција бежичног пуњења, за кориснике који су на то навикли.

Звук и повезивање

Без много филозофије, звук који производи „Ми 10Т Про“ је одличан. Уз стерео звучнике слушање музике, гледање филмова и серија, а нарочито већ поменуто играње видео-игара биће посебно интересантно.

Можда би најбоље било да вам звук никад не буде подешен на максимум, у случају да се налазите негде где има људи, па да не привучете пажњу. Или да се сами не изненадите, јер звук, у зависности од снимка, уме да буде веома гласан.

Већ смо поменули да нема триипомилиметарског улаза за слушалице (добра вест је што адаптер долази у паковању), а телефон не хвата ни радио-сигнал. Осим блутут и брзог бежичног повезивања, ту су инфраред порт и НФЦ опција која је све више популарна због могућности плаћања телефоном.

Да ли камера испуњава очекивања

Корак по корак, дођосмо до камере, што највећи број корисника највише занима, због чега смо је и подвргли опсежном тестирању. Нарочито јер „Ми 10Т Про“ у том сегменту, већ када се погледају спецификације, много обећава.

У овом случају, обећање није „лудом радовање“, а телефон је добро наоружан сензорима. И по могућностима, али и визуелно, у очи прво упада главна камера од 108 мегапиксела и са отвором бленде ф/1.69. То је „Самсунгова“ камера која има дигитални зум од 30 пута, чиме се донекле надокнађује недостатак телефото-камере.

Главној камери друштво праве широкоугаони сензор од 13 мегапиксела и макрокамера од пет мегапиксела и са аутофокусом на минималним раздаљинама.

Фотографије и снимци начињени мобилним телефонима сваке године постају све бољи, а доказ томе су и сензори које поседује „Ми 10Т Про“. Фотографије су одличног квалитета, веома оштре, са природним бојама. Када се користи опција од максималних 108 мегапиксела, онда је и зумирање детаља веома употребљиво.

Веома добре резултате остварује и широкоугаони сензор, а макро камера ће задовољити све оне који воле да се „играју“ тим опцијама. Добри резултати остварују се и када нема много осветљења, нарочито уз ноћни мод, тако да они који воле да се фотографишу у ноћним клубовима (немојте то радити још неко време, док не прође пандемија), неће морати да брину због квалитета фотографија на друштвеним мрежама.

Млађој публици ће вероватно бити интересантни бројни ефекти које омогућава софтвер, а највише пажње привлачи „клон“ опција која омогућава да се иста особа на једној фотографији појави до четири пута.  

Одличан је и квалитет видео-снимака, и у 4К и у 8К резолуцијама. Нарочито је за похвалу добра стабилизација, тако да вам није потребна претерано мирна рука или статив за добре снимке.

И ту се прича о камерама не завршава. Не смемо заборавити ни предњу камеру од 20 мегапиксела, која прави одличне селфије. Такође, нећете морати да бринете ни за квалитет слике приликом видео-позива (под условом да имате добру интернет везу).

„Ми 10Т Про“ сигурно има једну од бољих камера у свету мобилних телефона, и они који воле да експериментишу са фотографијама вероватно ће стално налазити нове могућности.

За кога је „Ми 10Т Про“? 

Пошто је мобилни телефон постао један од најважнијих уређаја у нашем животу, његова куповина по тој логици требало би да представља једну од најважнијих одлука. Срећом по кориснике, данас је конкуренција веома добра, и тешко да могу да промаше много у којем год ценовном рангу да купе уређај.

„Сјаоми“ је са телефоном „Ми 10Т Про“ успео да нађе прави баланс између цене и онога што телефон нуди, зато што покрива веома висок спектар корисника. Коме је намењен овај телефон?

Онима који не трпе када телефон кочи и блокира? Да. Онима који воле добре фотографије и којима је битно да забележе сваки детаљ? Да. Љубитељима мобилног гејминга? Свакако!

Најкраће речено, „Ми 10Т Про“ је уређај за људе који у телефону спајају обавезе, послове, али и забаву и задовољство. Због одличних перформанси, али и 5Г могућности, о њему би требало да размисле сви који телефон купују за дужи временски период.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару