Читај ми!

Умиљати роботи као лек за анксиозност деце током епидемије

У Земљи излазећег сунца епидемија коронавируса убрзава тренд примене терапеутских робота у школама и приватним домовима, доносећи просперитет компанијама из области кибернетике и информационих технологија.

Одговор на последице пандемије коронавируса разликује се од земље до земље и мада је јасно да су душевни ожиљци проузроковани губитком вољених, страхом од оболевања и од економске неизвесности врло дубоки, у условима када битка против вируса још траје, многе земље нису у стању да се систематски позабаве њима.

Економски гледано, неизбежне промене у понашању становништва наносе огромну штету појединим секторима привреде, попут саобраћаја и угоститељства, али доносе добит компанијама које се баве информационим технологијама.

Дужи боравак код куће подстиче и раст продаје намештаја и кућних апарата и бујање онлајн трговине. Страх од заразе такође подстиче миграцију из великих урбаних центара у унутрашњост и куповину земље у руралним пределима.

Један од примера улоге коју технологија може да одигра у ублажавању последица епидемије по ментално здравље и један од индикатора економске промене коју доноси преуређивање начина живота је податак који долази из Јапана да је у тој земљи последњих месеци вишеструко повећана продаја робота-компањона, који се у Земљи излазећег сунца често називају "роботи-исцелитељи".

"Жива" машина

Истраживања школских психолога у Јапану последњих месеци сугеришу да око 70 одсто анкетиране деце исказује неку врсту нелагодности и стреса због коронавируса. Реч је о разочарању, збуњености и несигурности које су деца најпре искусила отказивањем наставе током ванредног стања, односно због немогућности да се друже с вршњацима и баве спортским активностима у кругу школе после часова.

Након поновног поласка у школу, школарци трпе страх од заразе и стрес који проузрокује хигијенска дисциплина.

Много деце, кажу психолози, услед свега тога осећа се анксиозно и растрзано и има проблема с концентрацијом.

Као средство које треба да ублажи тај стрес, последњих месеци у учионице и вртиће у Јапану улази мини робот-компањон по имену "ловот". Тај симпатични робот, висине 43 центиметра и тежине око четири килограма, опремљен је камерама и накрцан сензорима који му омогућавају да при кретању избегава препреке, окрене главу и усмери очи према особи која му се приближи или обрати, те да осети и симпатично одреагује на додир свуда по телу.

У комуникацији с људима нарочито му је корисна термографска камера, захваљујући којој може да на основу температуре разликује жива бића од предмета. Ловот, који је направљен тако да изгледа као биће између кућног љубимца и људске бебе, кориснике очарава крупним, изражајним очима, симпатичним гибањем и махањем ручицама, те мазним гласом.

Његови педантни творци постарали су се и да подесе топлоту његовог тела на око 37 степени, тако да контакт с њим, бар подсвесно, подсећа на додир с људима. У том настојању да машину приближе живом бићу, они су посебну пажњу посветили изради очију, које се састоје из више слојева и мењањем угла, сјаја, и дубине изражавају дијапазон осећања и стања, као што су радост, туга, ишчекивање или замишљеност

Робот "учи" ажурирањем софтвера, чиме се обогаћује варијетет понашања и осећања које може да изрази. Ловот се нуди и у пару - тада две машине комуницирају међусобно и стварају емотивно сложенију ситуацију, где, на пример, један робот изражава љубомору и протест због тога што не добија пажњу која се указује другом.

Радост за децу

Присуство робота у учионици даје деци повод за разговор - расправе о томе које му име дати и како се с њим треба играти прати много граје и смеха. Због тога, деца се радују одласку у школу и осећају се посебном и поносном што у свом одељењу имају такву кул направу. Једна од атракција за децу у обдаништима је и одевање маленог робота разним крпицама.

Произвођач, млада приватна компанија "Гроове X", истиче да он може да послужи за много више од простог дружења и мажења, односно, да пружи више од лека за усамљеност и немир. Ловот, наиме, доприноси развоју осећаја одговорности, бриге и саосећања налик оном које подстиче старање о кућним љубимцима или домаћим животињама, кажу његови творци, јер од деце тражи пажњу и помоћ у разним ситуацијама. Робот тако није просто исцелитељ, односно терапијско средство, већ и едукатор.

За цену од близу 2.900 долара за самог робота, на шта треба додати редовни месечни трошак одржавања и ажурирања софтвера који цену подиже за још хиљаду до две годишње, корисник добија и могућност да, захваљујући камери и микрофону, врши надзор над просторијом у којој се робот налази. Он стога може да нађе примену и у домовима за старе и у болницама.

Заправо, један од највећих разлога због којег је у време епидемије готово утростручена продаја тзв. "робота-исцелитеља" у земљи, поред потражње из образовних установа, јесте чињеница да млађи чланови породице због опасности од преноса вируса више нису у стању да слободно путују и посећују остареле родитеље, па им поклањају мале роботе да им праве друштво и шаљу слику из њиховог дома. Могуће су и комерцијалније примене.

У граду Кавасакију, надомак Токија, управо је прошлог месеца утворен први "Ловот кафе" - угоститељски објекат намењен родитељима с децом, у којем се могу поиграти са неколико робота.

Тако епидемија коронавируса поспешује и убрзава савремени тренд у јапанском друштву: све већи уплив робота у средину у којој људи живе, уче и раде, при том доприносећи просперитет сектора информатике и кибернетике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару