Читај ми!

Нишки робот-пастир стадо чува и од предатора

Стручњаци Машинског факултета у Нишу и београдске фирме „Каминг“ израдили су прототип робота-пастира. Патентиран је по идеји Нишлије Душана Крстића уз финансијску подршку Фонда за иновациону делатност Србије. Роботи на пашњацима ускоро би могли да постану уобичајена слика.

Робот-пастир састоји се из најмање четири роботске јединице спојене жицом кроз које пролази струја ниског напона. Све то чини покретну ограду чија ширина може да се подешава и којом се управља даљински.

„Систем може да користи само један фармер који само уводи животиње у ограду и врло лако помоћу неке мобилне апликације на телефону, помоћу таблета или рачунара, може да зада место у које систем треба да дође и како ће се систем понашати у том окружењу. Поред тога фармер има непрестни надзор над животињама преко уграђеног система камера“, објашњава Милан Банић, технички руководилац пројекта.

Прототип је израђен као део иновационог пројекта у оквиру програма Сарадње науке и привреде.

Студент Лазар Стојановић био је задужен за електронику, да управља роботом и да прави програм за њега.

„На свету не постоји решење слично овом. Осим што гајимо стоку на отвореном, повећавамо број грла и тако даље. Дефинитивно, та стока је заштићена и од предатора“, истакао је Иван Симоновић, председник „Каминг компјутер инжењеринга“.

Уз робота који их чува, овце би се природније храниле 

Робот-пастир тестиран је у природном окружењу, где је имао задатак да чува стадо од 360 оваца.

„Они су неколико месеци то код нас обрађивали, пуштали овце, усавршавали, недостатке су допуњавали и на крају је испало да то стварно може да чува овце“, прича Петар Богдановић.

Према статистици у последњој деценији сваке године у Нишавском округу сточни фонд опадне за 25 до 30 одсто, а познаваоци кажу да је један од главних разлога за то одумирање села, али и недостатак праве радне снаге.

Робот-пастир би омогућио да животиње више буду на природној исхрани, па бисмо тако имали здравију храну. Да би овај систем добио пуну примену потребно је још усавршавања и фирми које би уложиле у производњу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару