Читај ми!

Кафић у којем келнери не очекују бакшиш и увек дају максимум

У доба коронавируса економски су на снажном удару угоститељски објекти, односно, сектор услуга: кафићи, ресторани, хотели... Сасвим случајно, јапанска компанија "Софтбанк" је дизајнирала роботе који могу да буду решење за муке угоститеља у тешким условима пандемије.

Новинар РТС-а посетио је кафић у Токију у којем су послужитељи и забављачи роботи, који су, иако потенцијално осетљиви на компјутерске, несумњиво отпорни на биолошке вирусе.

У познатом токијском кварту Шибуја у децембру прошле године отворен је "Пеперов салон", угоститељска радња чија је основна драж у томе то што у њој као особље ради неколико десетина робота, углавном, типа "Пепер".

Тог кибернетског шврћу, који растом и гласом подсећа на основца, производи јапанска фрима "Софтбанк роботикс", ћерка-компанија корпорације "Софтбанк", чија основна делатност, упркос називу, нису финансије, већ телекомуникације.

Кибернетски малишан намерно је конструисан у форми десетогодишњег основца да би привлачио пажњу деце, али и измамио симпатије одраслих. 

Његов шарм допуњује сјајан осећај за хумор. Довитљиви програмери, наиме, досетили су се да ангажују професионалне комичаре, који су написали речи које овај метални шврћа изговара.

Испред радње стоји робот чија је улога да позива пролазнике да наврате и оставе који јен. Од оних који су застали и посветили се проучавању оближње табле с менијем он ревносно тражи да дезинфекују руке пре него што ступе у салон, те их обавештава да им се контролише температура.

Роботи који се шале

На самом улазу, иза овалног пулта који подсећа на хотелску рецепцију, госте дочекује чак пет машина типа "Пепер", по којима радња и носи име.

Оне поздрављају муштерије и уз пригодне шале их упућују да преко таблет рачунара изаберу јело и пиће које желе. Ту је могуће путем кредитних и чипованих картица одмах извршити и електронско плаћање поруџбине.

Храну уместо људског конобара испоручује робот, а салоном повремено шпарта и робот-чистач, који гланца под, одмењујући хигијеничаре.

Неколико симпатичних мини-робота повремено забављају посетиоце плесним тачкама – у њима до изражаја долази њихова беспрекорна усаглашеност с музиком и тимска уиграност.

"Свих дана у недељи долазе нам и млади и стари, и мушкарци и жене. Радним данима пуно је старијих муштерија, а пошто смо у центру града, дође нам и много бизнис људи. Викендом доста долазе породице с децом и тада је посебно живо", каже Шеф салона Казуо Нозу.

И заиста, кафе, чини се, оставља одличан утисак на посетиоце.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару