Читај ми!

Од „минија“ до „про-макса“, стижу „ајфони 12“ са 5Г подршком и револуционарним чипсетом

„Епл“ ће вечерас у 19 часова обелоданити нову линију „ајфона“, а догађај можете пратити код нас на сајту РТС-а. Очекује се да ће бити представљена четири нова модела, који ће подржавати супербрзу 5Г бежичну везу, дизајном инспирисаним „ајпедом“ и новим чипом који ће драстично повећати перформансе уређаја.

Нова „Еплова“ серија донеће бројне промене у „ајфон“ линији. Очекује се да ће уређаји добити нови дизајн са равним ивицама, слично „ајпеду про“ или попут старијих „ајфон 4“ и „ајфон 5“ модела.

Како наводи портал The Verge, четири нова модела ће највероватније бити представљена – „мини“ са дијагоналом екрана од 5,4 инча, стандардна и „про“ верзија са 6,1 инча дијагоналама и „про-макс“ са екраном дијагонале 6,7 инча.

Сви „ајфони“ ће подржавати брзу 5Г бежичну мрежу. Очекује се и буду опремљени ОЛЕД екранима, али према најновијим, додуше непровереним информацијама, неће имати стопе освежавања од 120 херца.

Нови чипсет за драстично боље перформансе

Први пут најављен у септембру, бионички чип А-14 биће уграђен у нову линију „ајфона“, потврдио је један од челника „Епла“ Тим Милет за специјализовани портал 9to5mac.

А-14 ће бити први „Еплов“ чип са петонанометарским процесом и добиће импресивно побољшање у броју транзистора, преко три милијарде више него у А-13.

Прелазак на петонанометарски процес значи да „Епл“ има много више транзистора да посвети системима на чипу – 11,8 милијарди у поређењу са 8,5 у претходном. Очекивано, ово је омогућило додатну снагу, далеко ефикаснија језгра процесора и графичке карте, објашњавају са портала Engadget.

То ће власницима нових „ајфона“ омогућити да, примера ради, едитују 4К ултра-ХД снимке, праве и играју се са фотографијама високе резолуције и играју графички веома захтевне видео-игре без проблема, док за све то време троше мање батерије.

Додатни скок у процесорској снази биће то што ће А-14 моћи да обавља 11 билиона операција у секунди. То је скоро два пута више од 600 милијарди операција на А-13. То је омогућило да се уради редизајн чипа, који сада има 16 језгара, у односу на осам колико је имао претходник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару