Читај ми!

Фејсбук уклонио стотине лажних налога повезаних са групом за подршку Трампу

Фејсбук је уклонио стотине лажних профила повезаних са конзервативном групом "Turning Point USA" због организованих напада на ту друштвену мрежу са циљем да утичу на јавност преплављивањем постова коментарима подршке Трампу и дезинформацијама.

На такав потез су се одлучили након писања Вашингтон поста да "Turning Point Action", група за подршку Трампу, плаћа тинејџерима да координисано постављају коментаре на Фејсбуку, чиме крши услове коришћења те мреже.

Плаћени корисници у коментарима сумњају у веродостојност гласачких листића послатих поштом, хвале Трампа и шире дезинформације о коронавирусу. Фејсбук је утврдио порекло тих профила до комуникационе компаније "Rally Forge" из Аризоне, за коју тврди да ради у име "Turning Point USA".

„Фејсбук“ истиче да је уклонио 276 налога, од тога 200 на Фејсбуку и 76 на Инстаграму.

Вести које су коментарисане најчешће су биле о ковиду-19, критици Демократске странке и председничког кандидата Џоа Бајдена, хваљењу Доналда Трампа и Републиканске партије, саопштили су из „Фејсбука“, додајући да су они кршили правила мреже против „координисаног неаутентичног понашања“.

Лажни налози су највише коментарисали вести са Вашингтон поста, Фокс њуза, Ем-Ес-Ен-Би-Сија, Си-Ен-Ена и Њујорк тајмса. Мреже лажних налога постале биле су активне током избора за Конгрес 2018. године, а након тога су се „успавале“ све до јуна ове године.

„Фејсбук“ је саопштио да ће због тога "Rally Forge" бити забрањен на платформи. Ипак, још није познато зашто та друштвена мрежа није ништа предузела против "Turning Point USA", упркос томе што је утврђено да "Rally Forge" раде у њено име. Налог "Turning Point USA" је и даље активан на Фејсбуку са 1,8 милиона пратилаца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару