Читај ми!

Наса има решење за изградњу насеља на Месецу

Процес изградње писта за слетање, станишта и путева на Месецу вероватно ће изгледати потпуно другачије од уобичајеног градилишта на Земљи. Планира се да зграде за смештај "гради" 3Д штампач.

Када почне планирана изградња трајне насеобине на Месецу, роботи за ископавање мораће да буду лагани, али способни за копање у условима смањене гравитације. Велики грађевински систем могао би бити аутономан и оспособљен за рад без помоћи астронаута.

Као део програма „Артемис“, Наса има концепт за основне површинске елементе потребне за успостављање трајног присуства на Месецу, у којој се пре свега наглашава покретљивост, како би астронаути могли да спроводе више истраживања.

Наса разматра постављање лунарног теренског возила, усељиве мобилне платформе и површинског станишта на Месецу до краја деценије.

Агенција улаже у напредну производњу једне од пет индустрија које ће омогућити истраживање свемира и побољшати живот на Земљи, укључујући и технологије које би могле пронаћи и користити расположиве ресурсе на Месецу и Марсу за изградњу будуће инфраструктуре.

Наса, између осталих, сарађује и са компанијом „Ајкон“ са седиштем у Остину у Тексасу, која се бави грађевинским технологијама, раним истраживањима и развојем свемирског грађевинског система који би могао подржати будуће истраживање Месеца и Марса.

Компанија има 3Д штампане заједнице домова и грађевине на земљи, пројекат са којим је учествовала на Насином „3Д хабитат челенџу“, где је демонстрирала начине градње и коришћења технологија који се могу прилагодити за примену изван наше планете.

Да бисмо били успешни у будућим мисијама, данас морамо да инвестирамо у нове, најсавременије технологије, истиче Ники Верхајсер, извршни директор Насиног програма за нове идеје. „Краткорочно истраживање и развој помоћи ће нам да осигурамо и проширимо могућности изградње на другим световима, када за то дође време", тврди Верхајсер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару