Технолошка решења за која у ИБМ-у верују да ће променити друштво

Може ли технологија да нахрани гладне, сачува нас од коронавируса или реши еколошке проблеме попут пластичног отпада? Они који су своје животе посветили технологији верују да може. Компанија ИБМ изнела је предвиђање пет технолошких решења која ће суштински променити друштво у наредних пет година. Специјално за РТС говорио је Алесандро Куриони, потпредседник ИБМ-а за Европу и Африку, који је и директор истраживачке лабораторије у Швајцарској.

Алесандро Кориони рекао је за РТС да пандемија ковида 19 није могла да се предвиди, али да је неопходно брже наћи бољи лек.

Господине Кориони, можете ли да поделите са нама ваша најновија предвиђања, којих пет технологија ће бити суштинских у блиској будућности?

Проблеми у друштву које желимо да превазиђемо, као што су глад, енергија, транспорт, као и брза реакција на пандемије попут ковида 19, у виду нових лекова, морају се решавати много брже.

Под један, верујем да смо, захваљујући међусобној повезаности технологија, способни да у наредних пет година створимо материјале и уређаје који би нам омогућили да апсорбујемо угљен-диоксид из атмосфере и смањимо глобално загревање.

Под два, да створимо материјале од којих ћемо развити боље вештачко ђубриво. Као што знате, велики је проблем произвести храну за светску популацију која убрзано расте. Дакле, потребно је направити ђубриво на начин који је много више одржив.

Треће предвиђање односи се на нове материјале за израду батерија и уређаја за складиштење енергије који се данас користе. Батерије које се данас користе су прескупе и нису еколошки прихватљиве. Уверени смо да ћемо у наредних пет година развити материјале за батерије које су еколошки много прихватљивије, које чувају више енергије и које су јефтиније.

Четврто предвиђање односи се на све рачунарске уређаје. Данас у свету постоји више рачунара него људи. А тај број експоненцијално расте. За њихову производњу се користе материјали који нису еколошки. Нарочито треба да буду одрживи због пораста производње. Верујемо да ћемо за пет година захваљујући технолошким открићима моћи да створимо материјале и хемијске супстанце које се користе за производњу рачунарских уређаја који су много више одрживи.

Пето предвиђање се тиче ковида 19. Неоспорно је да је наша реакција на вирус, заправо проналажење лека којим се човек може излечити, релативно спора. Данас, ако желите да направите нови лек и да га пустите на тржиште, потребна су огромна улагања и много, много времена. Говорим о периоду од десет година.

Понављам, уверени смо да ће нам ова убрзана открића омогућити да много брже откријемо који постојећи лек се може користити у друге сврхе, против других болести.

Ово су ваша предвиђања за блиску будућност. Можемо да вам верујемо, али треба ми доказ. Можете ли да се сетите неких ваших ранијих предвиђања која су се остварила данас?

Рецимо, 2018. године смо најавили да се квантни рачунари неће користити само у истраживањима, већ и за нешто што ће заиста почети да мења свет и начин на који користимо рачунаре. А данас, само неколико година касније, квантне рачунаре су почеле да користе стотине сарадника и партнера у многим индустријским гранама за симулацију будућности.

Друга најава се односила на бољи процес рециклаже пластике. Пре само годину дана тврдили смо да можемо осмислити поступак који би омогућио рециклажу пластике на много ефикаснији начин. То је тада била само идеја, а сада је постала стварност. Управо испитујемо и комерцијализујемо тај поступак.

За крај бих поменуо још једно предвиђање које је везано за стварање технологије која ће допринети да се смањи фалсификовање робе, а све то помоћу блокчејн технологије и уређаја како би се осигурало да је роба оригинал. То смо представили 2018. године, а данас је то постала стварност. Ова технологија се користи на тржишту и на располагању је.

Али постоји нешто што нисте могли да предвидите, прилично сам сигуран. Пре само годину дана нисмо могли да знамо да ће нам очајнички бити потребне апликације које прате наше контакте са инфициранима, или можда апликације за видео-састанке или школе за до 50 или 100 људи. Пандемију нисмо могли да предвидимо. Или сте ви можда могли захваљујући развоју технологије? Како је пандемија изменила развој технологије?

Тако је, нисмо могли предвидети пандемију. Али припремили смо концепт да уколико имамо довољно података и информација и то повежемо са вештачком интелигенцијом, можемо користити са тим и клауд. Све се ово може користити како бисмо схватили и пратили шта се дешава и реаговали на најбољи начин. Рецимо, као што сте поменули – праћење контаката. Или апликације које прате кретање људи и робе доприносе бољем управљању током пандемије, добијању бољег и поузданијег ланца снабдевања.

Да одговорим на ваше питање – нисмо могли да предвидимо, али смо створили систем и окружење који могу одговорити на то. У будућности ћемо бити боље припремљени. Сад када знамо да се овако нешто може догодити, и то у оволиком обиму, можда створимо технологију која ће бити у стању да раније открије почетак неке друге пандемије у будућности.

И на крају, као што сам поменуо у оквиру пет тачака предвиђања, треба брже наћи бољи лек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару