Читај ми!

Илон Маск планира да ласерским зраком из свемира обезбеди брзи интернет за целу планету

Компанија Илона Маска „Спејс икс“ планира да са својих „Старлинк“ сателита, помоћу ласерских зрака обезбеди да сви делови Земље имају интернет брзине 100 мегабајта у секунди.

Током најновије мисије лансирања „Старлинк“ сателита, инжењерка „Спејс икса“, Кејт Тајс, открила је да је компанија успешно тестирала интерсателитске ласере за пренос података брзином већом од 100 мегабајта у секунди.

Овај тест је требало да докаже како ће њихова мрежа сателита омогућити да се овај сигнал пошаље и на земљу и обезбеди исту брзину интернета корисницима на недоступним и непокривеним локацијама. Чак најављују да би теоријски могли да обезбеде и брзине протока три пута веће од брзине преузимања коју има 5Г мрежа у Великој Британији.

Тренутно се у земљиној ниској орбити налази око 700 сателита „Старлинка“, а планира се лансирање још најмање 11.000 како би се обезбедила покривеност широм света.

„Са перформансама које далеко надмашују традиционални сателитски интернет и глобалном мрежом коју не ограничава земаљска инфраструктура, 'Старлинк' ће пружити широкопојасни интернет велике брзине до локација на којима је приступ био непоуздан, скуп или потпуно недоступан“, наводи се у изјави мисије „Старлинка“, како преноси Индепендент.

„Спејс икс“ намерава да ову врсту услуге обезбеди за север Сједињених Држава и Канаде до краја године, а потом се брзо прошири на „скоро глобалну покривеност насељеног света до 2021. године“.

Корисници на земљи моћи ће да приступе мрежи помоћу одговарајућег антенског уређаја који ће им омогућити да приме сигнал са сателита.

Рани тестови ове технологије показали су да се брзине интернета које она пружа крећу у распону од 11 до 60 мегабајта, односно пет до 18. Тренутно се не зна да ли је „Спејс икс“ користио ласере да би помогао овој мрежи, мада се претпоставља да ће брзине расти са бројем сателита у орбити.

У свом оригиналном захтеву који је „Спејс икс“ поднео Савезној комисији за комуникације, наведено је да њихова свемирска мрежа може да постигне брзину од једног гигабајта у секунди, брзину 10 пута већу од 100 мегабајта у секунди.

Међутим, све више критика стиже на рачун Маскове свемирске агенције и мреже „Старлинк“, јер астрономи тврде да његови сателити ометају посматрање ноћног неба. У последњем извештају једне од опсерваторија стоји упозорење да ће „Старлинк“ суштински ометати научни напредак у проучавању свемира.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару