Двадесетдве године Гугла – библиотекар интернета и једна од најмоћнијих компанија у историји

На данашњи дан 1998. године је основан „Гугл“, који је олакшавањем претраживања података на интернету заувек променио начин живота људи. Компанија је сада једна од најмоћнијих и најутицанијих на планети.

Сви смо свесни колико се за 22 године променио наш начин живота, а управо је дигитална трансформација довела до тога да практично не можемо да живимо више без мобилних телефона и претраживања интернета.

„Природно, те промене довле су до тога да 'Гугл', који помаже милијардама људи у претраживању интернета, постане једна од најмоћнијих компанија у историји. Тиме што ми користимо интернет, истовремено остављамо податке о томе шта тражимо и шта нас занима, а неко све то прикупља. Подаци и информације су моћ“, објашњава ИТ стручњак и аутор емисије Е-јутро на РТС-у, Лале Марковић.

„Гугл“ данас вреди више од хиљаду милијарди долара, а у томе се успело јер су успели да на прави начин искористе позицију када је свет са класичног прешао на онлајн оглашавање.

Основну услугу „Гугл“ даје бесплатно. Међутим, 99,6 одсто прихода компаније долази од оглашавања. Управо ти подаци који се током претрага прикупе се продају.

Гугл претраживач се данас користи широм света и то је управо његова снага.

„Та компанија није остала стриктно везана за енглеско говорно подручје већ је проширила свој утицај глобално, па више од 100 језика. Гугл прикупља информације и податке из читавог света. Треба бити поштен и рећи и да Гугл омогућава долажење до веома корисних информација и ми данас не можемо да замислимо живот без њега", истиче Марковић.

Како објашњава, интернет је огромна библиотека у којој се сваки дан објављују књиге, али не постоји никаква каталогизација и ту ступа „Гугл“ на сцену.

„Он идексира све странице на интернету. Гуглови алгоритми и софтвер прикупља информације о свему што се појави на интернету и похрањују их у своје базе података, које после корисници могу да претражују. Фактички, као на крају књиге када стоји индекс, тако Гугл прави индекс интернета“, наводи Марковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару