Некадашњи пионир у сенци џинова: 25 година Ибеја

Концерн „Ибеј“ је пионир интернет трговине и на почетку је имао стреловит успон. Али у међувремену су вођство преузели други. „Ибеј“ тренутно животари у сенци „Амазона“ и „Алибабе“.

Нема много интернет концерна који могу да се похвале да су већ четврт века на сцени. „Ибеј“ (Ebay) дакле спада међу ветеране онлајн ере. Само ретке такве фирме испратиле су долазак и одлазак толико много конкуренције.

Ипак, у последње време, „Ибеј“ је пао у сенку већих супарника, као што су „Амазон“ и „Алибаба“. Трећег септембра „Ибеј“ слави свој 25. рођендан, али он неће бити у знаку експанзије и просперитета. Уз то је рођенданско славље помутио и један неугодан скандал.

Све је почело с једним поквареним ласерским показивачем. Њега је 3. септембра 1995. године тада 28-годишњи Пјер Омидијар понудио на аукцији на интернет-страници AuctionWeb.

Неколико дана касније стигла је понуда од 14,83 долара. Изненађени Омидијар је понуђача још за сваки случај питао да ли је свестан да је управо на аукцији купио покварени апарат.

Али све је било у реду: купац је био колекционар покварених ласерских показивача.

Омидијар је у почетку све радио сам, а 1996. је као првог сарадника ангажовао Криса Агарпаоа који и данас ради у концерну.

Ипак, велики раст почео се тек од 1997. кад је фирма преименована у „Ибеј“ и кад је уведен систем за оцењивање купаца и продаваца.

У марту 1998. за шефицу управе постављена је Мег Витман која је знатно допринела успону концерна. У септембру исте године уследио је излазак на берзу, Nasdaq, и тако је оснивач „Ибеја“ постао милијардер.

Скромна зарада и велике наде инвеститора

У то време, пре пуцања тзв. дот-ком балона, били су довољни и скромни пословни успеси па да улагачи буду одушевљени.

У полугодишту пре изласка на берзу, „Ибеј“ је оставрио приход од само 348.000 долара, уз промет од 14,9 милиона долара. Неки супарници у интернет-трговини, као што је у међувремену заборављени „Онстар“, неким аналитичарима су се чинили као много перспективнији.

У међувремену се Омидијар концентрисао на улогу мецене и финансира разне пројекте, као што је рецимо истраживачка веб-страница The Intercept, која је постала позната преко Едварда Сноудена и скандала америчке тајне службе НСА.

У Немачкој је „Ибеј“ поставио камен-темељац за богатство браће Самвер. Омидијар је од њих 1999. за 50 милиона долара откупио платформу Аландо, направљену само пола године пре тога по узору на „Ибеј“.

Ти Немци су „Ибеј“ открили у Калифорнији и затиом направили своју платформу у Немачкој пре него што је „Ибеј“ ступио на то тржиште.

У то време „Ибеј“ је имао десет милиона регистрованих чланова у свету. Данас има 182 милиона активних купаца, а у сваком тренутку је у понуди око милијарду и петсто милиона артикала.

Продаја „Пејпала“

С данашње тачке гледишта можда је тешко поверовати, али постојало је време кад су инвеститори сматрали да је „Ибеј“ вреднији од „Амазона“.

У међувремену „Ибеј“ с вредношћу од око 40 милијарди долара у поређењу с „Амазоном“ (вредност 1.600 милијарди долара) делује као патуљак.

И то је разлог зашто прослава 25. рођендана неће бити нешто нарочито весела. Супарници као „Амазон“ и „Алибаба“ већ одавно су претекли „Ибеј“, који се с временом од портала за аукције све више претварао у платформу за обичну интернет трговину.

Тренутно, истина, и „Ибеј“ бележи раст захваљујући пандемији коронавируса. Али, најкасније с одвајањем ћерке-фирме „Пејпал“ (Paypal) пре пет година – фирме која је бележила велик раст – јасно је да „Ибеј“ више не игра у „Лиги шампиона“ интернет концерна.

То да се концерн смањује показује и недавна продаја одељења за мале огласе норвешкој онлајн платформи „Адевинта“ за 9,2 милијарде долара.

Живи инсекти, венац за сахране...

Посебно неугодна би за „Ибеј“ могла да буде најновија афера према којој су његови бивши сарадници наводно тиранисали блогере који су критиковали „Ибеј“. Оптужница државног тужилаштва звучи као сценарио лошег филма страве и ужаса.

Шест бивших сарадника „Ибеја“ су, наводно, ауторима таквих текстова слали живе инсекте, венац за сахране и маску са свињском главом. Оптуженима прете вишегодишње казне затвора и велике новчане казне.

„Ибеј“ је одмах реаговао саопштењем у којем се наводи да оптужбе нису усмерене ни против концерна, ни против његових садашњих службеника. Али, из судских докумената се види да круг оптужених сеже до руководећих људи.

Истина, нејасно је да ли је менаџмент подстицао такве акције, али оптужница доводи у везу с тим два бивша члана тадашњег руководства „Ибеја“.

Један од њих је бивши шеф одељења за комуникације који је брзо смењен након откривања афере. Код другог је наводно реч о бившем шефу управе Девину Венигу, који је у септембру 2019. изненада поднео оставку.

Интерна истрага показала је да Венигова комуникација „није била одговарајућа“, саопштио је „Ибеј“ након што је јавност у јуну сазнала за скандал. Ипак, нема назнака да је он раније знао или да је одобрио застрашивање блогера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару