Читај ми!

Малициозни софтвери вребају са свих страна – пазите шта преузимате на телефоне

Драгоцено упозорење за све који са телефона претражују интернет: уколико не знате шта претражујете, преузимате и на шта кликћете неко би могао да сазна шта гледате, говорите и куда се крећете.

Пандемија је тема коју актери претњи често експлоатишу и покрећу претње социјалног инжењеринга. „Трансперент трајб“ група (Transparent Tribe) такође користи ову популарну тему у својим кампањама.

Недавни налази указују на то да група активно ради на унапређењу свог сета алата и на проширењу домашаја како би укључила претње по мобилне уређаје.

Током претходне истраге групе „Трансперент трајб“, истраживачи су пронашли нови Андроид имплант који је актер претњи користио за шпијунирање мобилних уређаја. 

Група и две апликације су доведени у везу захваљујући повезаним доменима које је актер користио као хостове малициозних фајлова намењених за различите кампање.

Прва апликација представља модификовану верзију једноставног видео-плејера отвореног извора за Андроид систем која приликом инсталације приказује видео за одрасле ради скретања пажње. 

Друга инфицирана апликација је слична апликацији за мобилне уређаје за праћење ситуације у вези са ковидом 19 коју је развио национални Информатички центар унутар Министарства електронике и информационе технологије владе Индије.

Обе апликације након преузимања покушавају да инсталирају други Андроид пакет - модификовану верзију алата Ahmyth Android remote access tool малвера отвореног извора који се преузима са GitHub платформе који је изграђен спајањем малициозног корисног терета унутар других легитимних апликација.

Модификована верзија малвера има другачију функционалност од стандардне, укључује нове карактеристике које су нападачи додали како би побољшали преузимање података док неке друге карактеристике, као што је крађа фотографија са камере, недостају.

Апликација на телефону може да преузме нове апликације, приступи СМС порукама, микрофону, евиденцији позива, да прати локацију уређаја и са телефона отпрема фајлове на екстерни сервер. 

Како би се заштитили од таквих претњи, корисници морају да буду пажљивији више него икада приликом процењивања извора са којих преузимају садржај и морају да воде рачуна да су њихови уређају безбедни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару